Vércukorszint-mérő akció az egyetemeken

Egyetemi programot indított az Egy csepp figyelem Alapítvány. A cukorbetegség ellen harcoló szervezet hat felsőoktatási intézménybe látogat el az idén, hogy átfogó felmérést készítsen a fiatalok egészségi állapotáról. Kedden a Budapesti Corvinus Egyetemen (volt közgazdaságtudományi egyetem) próbálja meg felhívni a figyelmet a cukorbetegség veszélyeire, illetve a megelőzés fontosságára. A program következő állomása május 17-én lesz az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE).

A szakemberek mindenkinek ingyen megmérik vércukorszintjét, testmagasságát, haskörfogatát, illetve vérnyomását, és a dohányzásról való leszokást segítő programra is lehet jelentkezni a helyszínen. Az alapítvány múlt csütörtökön a Műszaki Egyetemen kezdte a kapányt, és a későbbiekben a Pannon Egyetemre, a Miskolci- és a Szegedi Egyetemre is kiterjeszti.

A mérés előtt a fiatalok egy, a Gyermekegészségügyi Intézettel közösen összeállított kérdőívet töltenek ki, amely az életvitelüket szeretné feltérképezni. A szervezők egyebek mellett arra kíváncsiak, hogy esznek-e rendesen a diákok, mennyi alkoholt fogyasztanak, mennyi cigarettát szívnak, illetve szoktak-e sportolni. Mivel az egyetemistákról ehhez hasonló, átfogó felmérés nem készült az utóbbi időben, az alapítvány jövőre szeretné közzétenni a tanulmányt.