Vércukorszint-mérő akció az egyetemeken

Egyetemi programot indított az Egy csepp figyelem Alapítvány. A cukorbetegség ellen harcoló szervezet hat felsőoktatási intézménybe látogat el az idén, hogy átfogó felmérést készítsen a fiatalok egészségi állapotáról. A szakemberek mindenkinek ingyen megmérik vércukorszintjét, testmagasságát, haskörfogatát, illetve vérnyomását, és a dohányzásról való leszokást segítő programra is lehet jelentkezni a helyszínen.

Az alapítvány csütörtökön a Műszaki Egyetemen, jövő kedden pedig a Budapesti Corvinus Egyetemen (volt közgazdaságtudományi egyetem) próbálja meg felhívni a figyelmet a cukorbetegség veszélyeire, illetve a megelőzés fontosságára. A program következő állomása május 17-én lesz az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE). Az alapítvány a későbbiekben a Pannon Egyetemre, a Miskolci- és a Szegedi Egyetemre is kiterjeszti a kampányt.

A mérés előtt a fiatalok egy, a Gyermekegészségügyi Intézettel közösen összeállított kérdőívet töltenek ki, amely az életvitelüket szeretné feltérképezni. A szervezők egyebek mellett arra kíváncsiak, hogy esznek-e rendesen a diákok, mennyi alkoholt fogyasztanak, mennyi cigarettát szívnak, illetve szoktak-e sportolni. Mivel az egyetemistákról ehhez hasonló, átfogó felmérés nem készült az utóbbi időben, az alapítvány jövőre szeretné közzétenni a tanulmányt – mondta el a Független Hírügynökségnek Mérei Andrea, az alapítvány munkatársa.

Az Egy csepp figyelem egyébként az idén több tucat rendezvényen vesz részt. Legközelebb vasárnap, a városvédő futáson mérik ingyenesen az érdeklődők vércukor-, vérnyomás-, és testtömeg indexét, délelőtt tizenegytől délután kettőig; bővebb információhoz a www.egycseppfigyelem.hu honlapon lehet jutni. A tavalyi évhez hasonlóan az idén is legalább 100 iskolát szeretne az alapítvány vércukormérő készülékkel megajándékozni – tette hozzá Mérei Andrea.