Véradókat köszöntöttek Kissikátorban

Magyar Vöröskereszt
Magyar Vöröskereszt
Kissikátor – A Magyar Vöröskereszt Ózdi Területi Szervezetének hagyományteremtő kezdeményezése volt a szombati, amikor Kissikátorban kihelyezett ünnepség keretében köszöntötték a település és a szomszédos Domaháza sokszoros véradóit.

Barta Gáborné, az ózdi vöröskereszt vezetője bevezetőjében elmondta: azért éppen e kicsiny, kevesebb, mint 400 lelkes település az első helyszín, mert a lakosságszámhoz képest itt a legmagasabb a véradók aránya. Azoknak szól ez a találkozó – hangsúlyozta végezetül -, akik fontosnak tartják, hogy saját vérükkel segítség bajbajutott embertársaikat, nekik szeretnék ily módon viszonozni a társadalom megbecsülését.

A bevezető után a helyi általános iskola diákjai adtak rövid műsort, majd Kónya Béla, az ózdi területi vöröskereszt vezetőségi tagja mondott köszöntőt. Többek között hangsúlyozta: évente közel 500 ezer önkéntes ad vért hazánkban és 42 ezren vannak azok, akik a véradás szervezésében, az adományok gyűjtésében, a rászorulók gondozásában vesznek részt. Sem szavakkal, sem oklevelekkel nem lehet tökéletesen viszonozni önzetlen, odaadó munkájukat, de ez is egy módja annak, hogy a jók közül is a legjobbakat példaként állíthassák a társadalom elé.

Kónya Béla végezetül bejelentette, hogy a véradómunkában kifejtett sokéves példamutató tevékenységéért kissikátor önkormányzata a Magyar Vöröskereszt Díszoklevelét kapja, amit a köszöntő után Elek József polgármester vett át Barta Gáborné-tól és Kónya Bélá-tól.

Ezt követően 150-szeres véradásért kapott tárgyjutalmat Kocsik Lóránt, 130-szoros véradásért Kocsik Attila és 100-szoros véradásért Kisbenedek Bertalan. Kilencvenszeres véradó Varga Zoltán és Fodor Zoltán, nyolcvanszoros Csuhaj Attila, hetvenszeres Maruzsi István, s ötvenszeres Medve Gellért és Bata Imre.
Negyvenszeres véradásért heten, harmincszorosért öten, huszonötszörösért négyen, hússzorosért szintén négyen, tízszeresért pedig kilencen kaptak tárgyjutalmat. Jutalmat kapott továbbá Domaháza önkormányzata, valamint a rendezvény szervezésében is résztvevő Molnár Zsuzsanna, a kissikátori vöröskereszt vezetője.

Az ünnepség után a díjazottakat vacsorával vendégelték meg a szervezők.