Véradásszervező központ nyílt Miskolcon

Az új központban
Az új központban - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Véradásszervező központot nyitott a miskolci belvárosban a megyei Vöröskereszt.

A megyeszékhelyen, a Városház tér 2. szám alatti véradásszervező központ megnyitóján Grubert Roland, a Vöröskereszt megyei igazgatója emlékeztetett, hogy a szervezet legismertebb tevékenysége a véradásszervezés.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

„Azért, hogy biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, valamint vérkészítményekre és transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez, csak az elmúlt évben 1088 véradást szerveztünk a megyében – hangsúlyozta. – Csak a megyeszékhelyen 502 véradás volt, így a Miskolcon vért adó mintegy 7600 önkéntes 22 800 beteg gyógyulásához járult hozzá 2017-ben.”

Frekventált helyen

„Nagyban segíti munkánkat, hogy egyre több intézmény, szervezet és cég számára lesz fontos a társadalmi felelősségvállalásnak ez a formája. Maguk is véradásra ösztönzik dolgozóikat, munkatársaikat, tagjaikat vagy diákjaikat – fogalmazott Laták Kamilla megyei véradásszervező koor­dinátor.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

– A partnerekkel, valamint a régi és új önkéntes véradásszervezőkkel való közvetlenebb találkozásra és munkára ad lehetőséget az új véradásszervező központ. A frekventált helyen működő irodából irányítjuk és szervezzük kollégáinkkal a megye és Miskolc véradásait.

– SZB –


A Vöröskereszt napja

Május 8-a a Vöröskereszt és a Vörös Félhold világnapja. 190 évvel ezelőtt ezen a napon született Henry Dunant, aki a solferinói ütközet (1859) szemtanújaként, a sebesültek tragikus sorsát látva, 1863-ban Genfben létrehozta a nemzetközi vöröskeresztet és vörösfélholdat. A mozgalomhoz – amely ma már a világ legnagyobb segélyszervezeteként 187 országot tömörít – Magyarország 1881-ben csatlakozott.