Friss hírek

2008.11.07. 19:01

Leállított tömegsírfeltárások Spanyolországban

<p>Egy spanyol bíróság pénteken leállította a spanyol polgárháború, és az azt követő diktatúra idejéből származó tömegsírok feltárását, amíg ki nem vizsgálják, hogy a sírok felnyitásáról szóló bírói döntés jogos volt-e. Baltasar Garzon bíró október közepén rendelte el 19 tömegsír feltárását, de az ügyészség megtámadta a döntést.</p>

A 15 fős bírói testület tíz tagja döntött a sírfeltárások felfüggesztése mellett, amíg meg nem vizsgálják: Garzon bíró döntése jogos volt-e. Az ügyészség véleménye szerint a sírfeltárás megsérti az 1977-es amnézia törvényt, amelyetFranco tábornok halála után két évvel hoztak, és a nemzeti megbékélés nevében amnesztiát adott a Franco-diktatúra alatt elkövetett bűnökért.

Garzon bíró október 16-án 19 tömegsír feltárását rendelte el, köztük azét, amely feltehetően Federico Garcia Lorca költő holttestét rejti. Csütörtökön újabb négy tömegsír feltárására adott utasítást a polgárháború, majd az azt követő jobboldali diktatúra alaltt eltűnt 114 ember sorsát vizsgáló nyomozás részeként.

Az 1936-39-es spanyol polgárháború alatt a történészek becslése szerint nagyjából félmillió ember halt meg, majd a Franco győzelme utáni megtorlások alatt ötvenezer köztársaságit végeztek ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!