Vér vs. könyvek

N. Szántó Rita
N. Szántó Rita
Csak az erőszak, a vér, tragédiák, borzalmak. Ezekről írnak az újságok, ezekről hallani a rádióban, ezeket mutatja a tévé. A kultúrát mellőzik, a színvonalas, értékeket közvetítő műsoroknak nincs helyük. N.Szántó Rita jegyzete.

Ismerősek ezek a vádak, ugye? Nekem – és több kollégámnak – igen, hiszen a sajtómunkatársainak többször végig kell ezt hallgatni az olvasóktól, hallgatóktól, nézőktől. Akkor persze magyarázkodunk, hogy erre van igény, meg hogy van elég média, amely kultúrával foglalkozik, tessék átkapcsolni a tévécsatornát. De persze nem kapcsolja át senki.

Nem tisztem megvédeni mundérunk becsületét, de szeretném. A könyvhét utolsó napján az Erzsébet téren sétáltam. Ahol azért volt könyv, kultúra, értékek. A sátrakban kínálat, a színpadon irodalmi beszélgetések, és komoly zene. Egy-két ember ült csak az előadások alatt a nézőtéren. A sátrak előtt is alig-alig nézelődtek. A tér végében (vagy elején, ahogy vesszük) azonban tömeg, sokadalom. Kíváncsi voltam, mit árulnak, melyik könyvet viszik ennyire. Nem, kéremszépen, az nem könyv volt, hanem vér. Valaki ugyanis rosszul lett, elesett, úgy, hogy betörte a fejét. Volt persze, aki segíteni próbált, de a többség csak kíváncsi volt. Hiszen ott vér folyt.

Itt a közönség választhatott. Kultúra vagy vér. Ez utóbbi győzött…

– N. Szántó Rita –