Évente még mindig 1700 új tbc-st regisztrálnak Magyarországon

Tavaly még mindig 1700 új tbc-s beteget regisztráltak Magyarországon, akik közül 54 meg is halt. Bár évről évre csökken a betegek száma, és hazánk a világban az alacsonyan átfertőzött országok közé tartozik, egyre nagyobb gondot okoznak azok tuberkulózis baktériumok, amelyekkel szemben a meglévő gyógyszerek hatástalanok. A fővárosi Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben kedden megtartott sajtótájékoztatón elhangzott: tízszer többe kerül egy gyógyszer-rezisztens beteg kezelése, mint egy hagyományos tuberkulózisosé.

Az 1700 új tbc-s beteg közül 2,8 százalék nem reagál több gyógyszerre sem, ezért náluk többféle kezelést kell alkalmazni, és a terápia is általában hosszabb, mint egy átlagos esetben, amely fél év – mondta Kovács Gábor országos tüdőgyógyász szakfelügyelő főorvos. Míg egy olyan beteg esetében, akinél hatásos a gyógyszer, a fél éves kezelés költsége 100-200 ezer forint körül van, addig a rezisztenseknél csak a gyógyszer több mint 1 millió forintba kerül – tette hozzá.

A tüdőgyógyászok szerint a legnagyobb problémát azonban az okozza, hogy a tbc azok között a hajléktalanok között terjed a leginkább, akik gyakran nem hajlandók együttműködni az orvosokkal, nem szedik be a gyógyszert, nem járnak el a kezelésekre. Jelenleg 150, többségében fővárosi hajléktalan tbc-st tartanak nyilván, ami azt jelenti, hogy közöttük 60-szor gyakoribb a betegség előfordulása, mint a rendes körülmények között élők körében.

Strausz János, a Korányi főigazgatója elmondta: szintén probléma, hogy a Magyarországra betelepülni szándékozóknál megszűnt a tüdőszűrés feltétele. Hiába próbálták a tüdőgyógyászok elérni, hogy ismét kötelezővé tegyék a betelepülők szűrését, a politikusok és az ombudsman szerint is ez sértené az emberi jogokat. Hozzátette: pedig ez azért is lenne fontos, mert Magyarország szomszédja Ukrajna, a világ egyik tbc-vel leginkább fertőzött országa.

A problémákon túl a tbc elleni küzdelem Magyarországon sikeresnek mondható. 50 évvel ezelőtt ugyanis még évi 50 ezer új beteget vettek nyilvántartásba és évente 10 ezren haltak meg ebben a fertőzésben. Még 10 évvel ezelőtt is 5 ezer volt az új regisztráltak száma, de ez évről-évre csökken. Strausz János szerint ez a kötelező BCG védőoltásnak, a kiváló védőnői hálózatnak és a szervezett tüdőszűréseknek köszönhető. Kovács Gábor hozzátette: bár az egészségügyi reform, a kórház átalakítások a tüdőgyógyászatot is érintették, jelenleg elég aktív és krónikus ágy áll rendelkezésre a gyógyításhoz. Példaként megemlítette azt is, hogy míg Nagy Britanniában 4-5 hónapot kell várnia egy tüdőrákosnak a műtétre, addig Magyarországon ez az idő 2 hét.

A tbc baktérium cseppfertőzéssel emberről emberre terjed. Megfelelő kezeléssel a beteg 2-3 hét után már nem fertőz tovább, de gyógyultnak csak azután mondható, hogy fél évig rendszeresen szedi a tbc elleni gyógyszert. A világon jelenleg 14 millió tbc-s beteg él, és évente 1,4 millióan halnak bele ebbe a fertőzésbe. A tbc legelterjedtebb a volt szovjet államokban, Indiában, Kínában és Dél-Afrikában.