Évente 2000 idős ember hal meg balesetben – fontos lenne a megelőzés

Magyarországon évente körülbelül kétezer idős ember hal meg valamilyen baleset következtében, de kórházi- és járóbeteg ellátásra is több százezren szorulnak emiatt. Az időskori sérülések kórházi ellátása csaknem 36 milliárd forintba kerül évente – hívta fel a figyelmet az ÁNTSZ Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ főosztályvezetője szerdai sajtótájékoztatóján. Bényi Mária arról is beszélt, hogy a balesetek listáját toronymagasan az elesés vezeti, és felhívta a figyelmet a megelőzés fontosságára.

Az uniós országokban összesen 100 ezer 65 év feletti ember hal meg évente balesetben, és 2 millióan szorulnak emiatt kórházi, valamint 5,5 millióan járóbeteg ellátásra. Magyarország ezen a téren az uniós lista közepén helyezkedik el. 2006-os adatok szerint itthon évente 2100 idős ember hal meg valamilyen baleset következtében, és kórházi ellátást is 42 ezren igényelnek, valamint járóbeteg rendelésre több mint 460 ezren mennek emiatt – mondta Bényi Mária.

A főosztályvezető hangsúlyozta, hogy a baleseteknél az elesés vezet toronymagasan: becslések szerint a 65 év felettiek 30 százaléka esik el évente, és ez az arány 80 éves korra 50 százalékra emelkedik. Baleset miatt az idős emberek csaknem 20 százalékának kórházi ellátásra van szüksége, ez évente 36 miliárd forintos egészségügyi kiadást jelent. A balesetet szenvedett idősek járóbeteg ellátása pedig egymilliárd forintba kerül.

Bényi Mária arról is beszélt, hogy a balesetek egyrészt a környezetre vezethetők vissza, így veszélyt jelentenek az idős emberek lakásában a lépcsők, a küszöbök, a csúszós szőnyegek, a földön fekvő zsinórok, vezetékek és a nem megfelelő világítás. Érdemes tehát kisebb átalakításokat végezni az otthonokban: a kádat zuhanyzóra cserélni, vagy korlátokat és kapaszkodókat szerelni a lépcsők mellé. A főosztályvezető kiemelte az aktív élet fontosságát, így 65 év felett ugyanúgy el lehet járni klubokba, gyógytornára vagy kirándulni, mint korábban.