Évente 20 ezerrel nõ az asztmások száma Magyarországon

230 ezer nyilvántartott asztmás él Magyarországon, sõt számuk egyes becslések szerint ennek másfélszerese. Ráadásul évente 20 ezerrel nõ az ebben a légúti betegségben szenvedõk száma. Az Asztma keddi Világnapján Tamási Lilla tüdõgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyon sok allergiás, fõleg szénanáthában szenvedõ nem gondol arra, hogy problémája akár asztma is lehet, és nem megy el orvoshoz. Pedig az asztma is idõben felismerve, megfelelõen beállított gyógyszerekkel, kezeléssel teljesen tünetmentessé tehetõ.

100-150 éve még alig jegyeztek fel asztmás megbetegedést, de még 30 éve is a lakosságnak csak néhány tized százaléka szenvedett ebben a betegségben – mondta Cserháti Endre gyermekgyógyász a világnap alkalmából a fõvárosi Semmelweis Egyetem I. gyermekklinikáján tartott tájékoztatón. A civilizáció térnyerésével azonban rohamosan nõtt a betegek száma. Arányuk a gyermekek között is egyre nõ, ma már a 18 év alattiak 5-8 százaléka szenved ebben a betegségben – tette hozzá.

Azért van egyre több asztmás, mert az orvostudomány fejlõdésével egyre több ember maradt életben – mondta a professzor. Másrészt, mivel az asztma nagy része allergiás eredetû, az civilizáció környezetkárosító hatásai miatt nõtt meg a betegek száma. Példaként említette: bár korábban a cédrusra szinte senki nem volt allergiás Japánban, manapság a kipuffógógázzal összekeveredett cédrus pollenjeire már rengetegen.

A gyermekgyógyász azt is elmondta, hogy a szülõk tehetik a legtöbbet annak érdekében, hogy gyermekeik ne legyenek asztmások. Például ha nem dohányoznak a közelükben, ha nem tartanak háziállatot nagyobb eséllyel kerülhetik el a bajt. Kérdésre válaszolva hozzátette: az asztmás gyerekek kétharmada 13-14 éves korukra tünetmentessé válik, de ez nem jelent teljes gyógyulást, tehát továbbra is vigyázniuk kell magukra. 10-15 százalékuk viszont felnõtt korában is súlyos tünetekkel él, azonban az egyre hatékonyabb szereknek köszönhetõen a legtöbbjük rendszeres kezelés mellett normális életet élhet.

A keddi világnap magyarországi koordinátora az Asztmás Gyermekek Magyarországi Egyesülete (AGYME) képviselõje Zempléni Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy sokszor a szülõk teljesen tanácstalanok, amikor kiderül, gyermekük asztmás lett. Az egyesület nekik igyekszik segítséget nyújtani például azzal, hogy orvost ajánl, információt ad nekik a betegséggel kapcsolatban. Azok, akik ilyen segítséget szeretnének kérni az egyesület honlapján is tájékozódhatnak: a www.agyme.hu weboldalon.