Nagyvilág

2011.06.09. 11:36

Közeledett Moszkva és az EU álláspontja a zöldségembargó ügyében

<p>Moszkva&nbsp; (MTI) - A hasmenésjárvány miatt elrendelt orosz zöldségimport-tilalom kérdésében közeledett Moszkva és az EU álláspontja, de az embargó egyelőre érvényben marad - jelentette ki Gennagyij Onyiscsenko orosz tiszti főorvos csütörtökön reggel.</p>

Elmondta, hogy szerdán számos megbeszélést folytatott telefonon az EU Bizottságának illetékeseivel, Moszkvában tárgyalt Dánia és Hollandia megbízottaival, csütörtökön találkozik Spanyolország illetékeseivel, de továbbra is vannak nyitott kérdések.

    Onyiscsenko úgy vélte, a kétoldalú találkozók produktívabbak lehetnek, mint az EU szintjén folyó tárgyalások.

    Ugyanakkor leszögezte, hogy a bogyós gyümölcsökre a behozatali tilalmat nem terjesztették ki. Szerdán ugyanis az ország számos pontján a tisztiorvosi hivatalok elrendelték az Európai Unióból származó bogyós gyümölcsök eltávolítását a boltokból.

    Oroszország egy hete tiltotta meg az uniós országokból származó zöldségek behozatalát a hasmenésjárvány miatt. Később a tiszti főorvos megnevezte a tilalom feloldásának feltételeit is: az okok és az eredet kimutatása, a fertőzés terjedési módjainak tisztázása és a járvány visszaszorítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!