A Fogadóóra margójára

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
A Miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levelében megfogalmazott oktatásügyi problémák 2015. november végén süket fülekre találtak. Pedig ott a segélykiáltás: „az oktatás végveszélyben”! A 2016. január elején érkező válasz végtelenül cinikus: a pedagógusok törődjenek a tanítással, és ne foglalkozzanak az irányítással, mert nem az a dolguk. Csabalik Zsuzsanna írása.

Sokszor, sokan bíráltak bennünket, pedagógusokat. Sokáig tűrtünk, sokáig hallgattunk, talán túlságosan sokáig.

Nos, amennyiben az állam tisztességesen végzi alapfeladatát, s biztosítja a tanítványaink – gyermekeink! – számára a XXI. századi követelményeknek megfelelő színvonalú tanuláshoz való eszközöket és a szakmai, egyoldalú ideológiától mentes irányítást, örömmel térünk vissza mi is az alapfeladatunkhoz, az oktatáshoz, neveléshez.

A nyílt levélben leírt végeláthatatlan problémaáradat megérintette a szülőket, nagyszülőket, a médiában dolgozókat. Megértették, hogy gyermekeik, unokáik kimerültsége, frusztráltsága a közoktatási rendszer szándékos szétzilálásából fakad. Megértették, hogy – egy 20 éves képzési folyamatba történő, össze-vissza beavatkozással, a források egyre nagyobb mértékű kivonásával – a gyermekeink(!)jövője s ezzel mindannyiunk jövője, az ország jövője került végveszélybe!

Sokszor, sokan bíráltak bennünket, pedagógusokat. Sokáig tűrtünk, sokáig hallgattunk, talán túlságosan sokáig. Tartottuk a hátunkat minden átgondolatlan, kapkodó, szakmailag indokolatlan változtatás közepette, hogy a gyermekeink(!) ne sérüljenek.

Elég volt! Szimpátiatüntetést hirdettünk a szülők, nagyszülők megszólításával – hiszen gyermekeink(!) nevelése csak az ő együttműködésükkel lehetséges. Megkerestük a diákszervezeteket, a szülői szervezeteket. Megkerestük az „EMMI mostohagyerekei”-hez tartozó egészségügyi, szociális és kultúrágazatban működő szakszervezeteket. Országos Tantestületi Értekezletet tartottunk a csatlakozó iskolák képviselőinek részvételével.

A tüntetés hírére a miniszter „egyeztetésre” érkezett Miskolcra, ahol az „átgondolt listával” meghívottak körébe nem kerülhettek be az érintett szakszervezetek képviselői. Miniszter úr csodálkozott a felsorolt problémákon, majd azon, hogy a tüntetés szervezése nem vált okafogyottá. Ekkor már kezdte felfogni, hogy valami gond lehet: „túltoltuk a biciklit”…

Közben folyamatosan jöttek a hírek a fenyegetésekről, visszaélésekről, a KLIK-értekezleteknek a tüntetés időpontjára helyezéséről. Minden ilyen hír csak tovább növelte az aláíró-kedvet.

A szervezőmunkára is egyre többen jelentkeztek: a PSZ Miskolc Városi Szervezete mellé csatlakozott előbb a PSZ B.-A.-Z. Megyei Szervezete, majd a PSZ Országos Vezetősége. Azonnal jött a PDSZ B.-A.-Z. Megyei, majd Országos Választmánya, a bölcsődei gondozókat, védőnőket, gyógy- és fejlesztőpedagógusokat is tömörítő Autonóm Területi Szakszervezet, a Zenepedagógusok B.-A.-Z. Megyei Szakszervezete, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF). És már nem volt megállás – jöttek a közlekedésiek, a közmunkások, a vegyészek, a vasasok, a vasutasok…

Magát a tüntetést sokan, sokféleképp kommentálták. Én pedagógusként büszke vagyok valamennyi résztvevőre: a bátor tanáraikra felnéző, a demokráciát a gyakorlatban megélő, csillogó szemű, bátor gyermekeinkre(!); a nehezen mozgó, de unokáiért aggódó, zuhogó esőben is kitartó nagyszülőkre; a pedagógusok minden szavára értő fülekkel hallgató szülőkre; a valamennyiünkért egyformán aggódó nyugdíjas kollégákra; a szomszéd településekről és a távolabbról érkezőkre; a kollégáimra szerte a városban és a megyében; a szülőkre, a gyermekekre, a kollégáimra – az országban még 11 településen: Békéscsabán, Budaörsön, Budapesten, Hajdúszoboszlón, Győrött, Pécsett, Sopronban, Szegeden, Szentendrén, Szombathelyen, Veszprémben!

Néhány vélemény: „Nézem a pedagógusok miskolci tüntetését, és hosszú évek óta először érzek irántuk és szakszervezeti vezetőik iránt feltételek nélküli tiszteletet”. „A pedagógusok felemelték a fejüket és dühösek. És ami felettébb rokonszenves bennük, az az, hogy nem önmagukért dühösek, hanem tanítványaikért, a jövőért állnak ki. Ez az igazi hazafiság”. „Szentnek kell lennie annak a pedagógusnak, aki ezek között a körülmények között lámpás tud lenni ebben az óegyiptomi sötétségben.” „Igazán lelkesítő és felemelő érzés volt! Élveztük minden percét, és büszkék voltunk arra, hogy végre összefogtunk!!!” Csak így tovább!!!

Szerzőnk a Pedagógusok Szakszervezete Miskolc Városi Szervezete titkárhelyettese​


Egy váratlan meghívás

Miskolc – Meghívást kapott a köznevelési kerekasztal február 9-ei alakuló ülésére Madarász Péter, a Herman Ottó Gimnázium igazgatója.

„Nem vonulni akartunk” – a pedagógusok elmondták véleményüket

Miskolc – A pedagógusok azt várják, hogy az oktatás irányítói javítsák ki a hibáikat.


Fotókon és videókon a miskolci tüntetés

Miskolc – Hosszú sorokban vonulnak a tiltakozó tanárok Miskolcon a Herman Ottó Gimnáziumtól a Hősök teréig szerdán délután. A szakszervezetisek előbb az MVK Zrt. telephelye előtt sepregettek, demonstrálva a szakszervezeti jogok eltiprása ellen és Zelenka László érdekvédelmi vezető mellett, majd a belvárosban csatlakoztak a pedagógusokhoz. A Hősök terén több mint 5 ezren hallgatták meg a színpadon felszólalókat. Fotós és videós összeállításunk a miskolci megmozdulásról.

Társukért is sepregettek Miskolcon

Miskolc – Én is buszvezető vagyok! – kiáltotta az egyik felszólaló az MVK előtti tüntetésen szerdán.

„Fontos ügy miatt vagyunk itt”

Miskolc – „Leszóltak” a miskolci óvodákba a demonstráció miatt?

„Most itt van a helyünk, Miskolcon!”

Miskolc, Budapest – A fővárosi Teleki gimnázium tanárai is itt voltak a miskolci tüntetésen.

„Ez a bicikli már javíthatatlan!”

Miskolc – Több ezren vettek részt szerdán Miskolcon a kormány oktatáspolitikája ellen szervezett tüntetésen.

A kormány közoktatási politikája ellen demonstráltak több városban

Miskolc – A központosítás, a tananyag és a bürokrácia csökkentéséért, megfelelően előkészített reformokért, a tankötelezettség 18 évre történő visszaemeléséért, a tanári életpályamodell korrekciójáért és az oktatási rendszer bérfeszültségeinek feloldásáért, valamint a “rendszerszintű hibák” orvoslásáért demonstráltak pedagógusok, szülők, diákok és civilszervezetek képviselői Miskolcon szerda este. A tüntetésen néhány ezren voltak.

„A gyerekeimnek ne kelljen külföldön szerencsét próbálni” – Percről percre a miskolci tüntetés

Fáklyás tüntetés indult a Herman Ottó Gimnáziumtól szerdán délután. A demonstráció főszervezői a Pedagógusok Szakszervezete városi titkárai, de számos más érdekvédelmi szervezet is csatlakozott a kormány oktatáspolitikája elleni tiltakozáshoz. Az Észak-Magyarország helyszíni tudósítása a tüntetésről.