Sátoraljaújhely a fejlődés útján

Sátoraljaújhely – Napjaink egyik legtöbbet ismételt szava a fejlesztés. Mindenki fejleszt, fejlődik, de mit is jelent ez a kifejezés egy település életében?

Utak javítását, iparfejlődést, virágosítást, színvonalas műsorokat? Valahol ezeket mind együtt! Sátoraljaújhely közel két évtizede erre az útra lépett és egyre gyorsabban halad.
Igyekszünk minden lehetőséget megragadni, hogy büszkén mondhassák az újhelyiek, jó itt élni!

A ’90-es évek végén megindult folyamatok mára újra méltóvá tették Sátoraljaújhelyt a Zemplén Fővárosa név használatára. Ez a név kötelez is egyben, hiszen a város régmúltjában betöltött szerepét kell a mai modern kor elvárásainak megfelelően megtartani. A közigazgatási és földrajzi központi szerepen túl Sátoraljaújhely kell, hogy legyen a térség zászlóshajója számos tekintetben. Ennek a rettentően nagy kihívásnak véleményem szerint meg tud felelni a város, és ezért az itt élő polgárok tettek a legtöbbet! Köszönet illeti őket, hiszen a támogatásuk nélkül ezeket a célokat nem tudtuk volna elérni.

Sátoraljaújhely esetében két fő fejlesztési irányt határozhatunk meg. Az egyik a város megtartó képességének növelése és minél élhetőbbé tétele. Ide tartozik a munkahelyteremtés, a város közterületeinek megújítása, utak, járdák rendbetétele, és a település nyújtotta szolgáltatások magas színvonalon történő ellátása. A másik fejlesztési irány, ahol a település adottságai ezt lehetővé teszik, az idegenforgalom fejlesztése. Sátoraljaújhely ilyen település, ezért is fektetünk nagy hangsúlyt erre a területre is. Mert a turizmus fejlődése az élet szinte minden területére kihat: a munkahelyteremtésre, a város bevételeinek közvetett és közvetlen növelésére.

Sokat tettünk a fent említett két terület fejlesztéséért az elmúlt években. És a városra oly jellemző módon nemcsak a külső segítséget vártuk, hanem önerőből is, sok munkával valósítottuk meg elképzeléseinket. Most egy újabb időszak kezdődik, és most sem várjuk tétlenül az események alakulását. Egy közel négy és fél milliárd forint értékű fejlesztési csomaggal készülünk a megjelent európai uniós forrásokra. Ezek a beruházások gyakorlatilag a város minden területét érintik: munkahelyteremtés, gazdaságfejlesztés, épületek megújítása, turizmusfejlesztés, képzések.

Pályázati támogatás nélkül sikerül megépítenünk a második átcsúszó pályát a Sólyom 2-t, és befedjük a korcsolyapályát. Pályázati források felhasználásával kényelmesebbé, informatívabbá tesszük a teljes kalandparkot. Felújítjuk a konyhákat, rendbe tesszük a Kossuth tömbbelsőt és a Dohány úti sportpályát. Számos járdaszakaszt újítunk fel a városellátó szervezet által gyártott beton térkövekkel. Felújítjuk a három településrész – Széphalom, Rudabányácska és Károlyfalva – csapadékvízelvezető-rendszereit. Megújulnak a polgármesteri hivatal nyílászárói, és energetikai korszerűsítésen megy keresztül a Kossuth Lajos Művelődési Központ és számos iskolaépület is. Fejlesztjük a meglévő ipari parkot és újabb 16 hektár területet alakítunk ki a vállalkozások fogadására.

Felkészülten várjuk a lehetőségeket, hiszen előre dolgoztunk, kész tervekkel, pontos költségvetésekkel rendelkezünk. Az elmúlt másfél esztendőben a pályázatok előkészítésére nagy hangsúlyt fektettünk, mert tudjuk: az lehet sikeres, aki előre gondolkodik és rögtön megragadja a kínálkozó lehetőséget.

A fejlesztéseknek egyetlen célja van: kényelmesebbé, jobbá, biztonságosabbá tenni a várost, hogy az újhelyi polgárok élete minél jobb legyen. Igyekszünk minden lehetőséget megragadni, hogy javuljon az életminőség, hogy büszkén mondhassák az újhelyiek, jó itt élni! Ez a cél kell, hogy motiválja a mindenkori önkormányzatot. Az elmúlt években sikerült bebizonyítani, hogy lehetetlen nem létezik. A kitűzött céljainkat igyekszünk mindig elérni, így nem is mondhatunk mást: csak így tovább Sátoraljaújhely!

Szerzőnk Sátoraljaújhely polgármestere,
Szamosvölgyi Péter
hirdetés
hirdet�s