Helyi közélet

2012.06.05. 17:18

Könyvhét 2012 - Ok az örömre és a szomorkodásra

Miskolc - Jenei László szerint az olvasó keresi a jó könyveket.

Miskolc - Jenei László szerint az olvasó keresi a jó könyveket.Az idei könyvhét nem múlik el megye(székhely)i szerző és mű nélkül, hiszen június 8-án, pénteken 17 órakor a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban mutatják be Jenei László Bluebox című regényét, amely nagyrészt Miskolcon (Lyukóvölgy, Avas-dél) játszódik. Ennek apropóján kérdeztük a szerzőt, örömre- vagy inkább bánatra van oka 2012-ben egy kortárs írónak?

Kevesebb olvasó

– Hazánkban 5 millió ember egyáltalán nem olvas könyvet – mondja Jenei László. – Most akkor hogyan állítsam azt, hogy a könyv ünnepe, így a könyvhét is, a fény diadala a sötétség felett? Ez a heroikus szimbolika persze több értelemben is idejétmúlt. Az özönlő médiaszenny nem csak az időnket rabolja el, hanem roncsolja a kulturális értékekre hangolt reflexeinket is. A kor és a piac sem kedvez az ünneplőknek, nemrég szüntették meg a Magyar Könyv Alapítványt, így ma már csak két forrásra támaszkodhat a honi könyvkiadás, az államra (NKA) és a könyves világ szakmai egyesületére (MASZRE). Ha valamelyik kéziratra innen nem jut támogatás, az már csak egy nagyobb, tőkeerős kiadó stratégiai döntésének következtében láthat napvilágot. Ilyenekből pedig talán csak 1-2 található Magyarországon.

Ami nyomaszt, ami nem

– Nyomasztó a könyvterjesztés megoldatlansága, azaz a megképződő minimális haszon elosztásának aránytalansága is. Úgy gondolhatunk erre az egészre, mint egy halódó nagyüzemre, ahol a szerző pusztán díjazatlan, vagy aluldíjazott szerzői jogokkal bír, és passz, további lehetőségei nincsenek. Azaz valami mégis van. A marketing egy része áttevődött az online közösségi oldalakra, itt viszont már éppen a túlkínálat eredményez kaotikus körülményeket. Az ezen a felületen való jelenlét azonban nem jelenti a marketing egyéb területeibe – árképzés, értékesítési csatornák stb. – való beleszólás lehetőségét, majd’ minden a szerző feje fölött történik. Nem baj ez, ha jó, munkájukhoz értő, a mai könyvpiaci szcénában eligazodó kiadók működnek. De a kiadók megélhetési gondokkal küzdenek, szűk forrásokkal rendelkeznek, fáradtak. Egy valami nem mondható el róluk: hogy fásultak lennének. Úristen, ha látnák őket, képviselőiket, amikor a pesti Vörösmarty téren büszkeségtől ragyogó arccal ajánlják legújabb címeiket, fogadott gyermeküket, az új, könyvheti könyveket. A művészetért nagyon lehet rajongani, hiszen gyakorlati értékkel bír: azon túl, hogy a közösség kulturális kommunikációjának része, más területeken is inspirál, energiával tölt fel minket.

Az olvasás ünnepe

– A könyvhét az olvasás ünnepe. Örömteli, hogy a nők olvasnak, ha ők sem olvasnának, nem tudom, mi lenne velünk – hála nekik! Az olvasó keresi a jó könyveket, hiszen ha a könyvkiadás nehézségekkel küszködik is, maga a kortárs magyar szépirodalom magas színvonalon teljesít. A miskolci Műút irodalmi folyóirat szerkesztőjeként állítom, büszkék lehetünk fiatal miskolci vagy a megyéből indult alkotók országos sikereire is, például Csobánka Zsuzsa, Deres Kornélia, Korpa Tamás, Mezei Gábor köteteire. Izgalmas a gyermekkönyvek iránti megnövekedett érdeklődés is, a gyermekirodalom presztízsének emelkedése. Van tehát ok az örömre, s a szomorkodásra is.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában