Véna alapú beléptető rendszert bérel a NIH

Budapest, 2012. május 16., szerda (MTI) – Egy magyar kutató-fejlesztő csoport által, a Fujitsu szenzorára alapozva kifejlesztett biometrikus – vénából formált kulcs alapján működő – beléptető rendszert bérel a fejlesztőktől a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH), jelentette be Mészáros György, a hivatal elnöke, a berendezést bemutató sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

A világon egyedülálló beléptető rendszer a szokásos 10-50 pont helyett 5 millió ponton azonosítja a belépő tenyerét, és nem drágább a hagyományos kártyás technikánál – mondta Kovács Péter, a Houdini Engineering Group ügyvezetője.

A beléptető rendszer alapját szolgáló szenzorokat a Fujitsu már 5 éve gyártja, ezeket széles körben, a banki ATM automatáknál az ügyfél azonosításától, a kórházba érkező betegek azonosításáig használják a világban, jelenleg havi 10-15 ezer ilyen érzékelő készül – mondta Thomas Bengs, a cég Európáért és Ázsiáért felelős igazgatója. A Fujitsu több fejlesztővel dolgozik együtt, mind más-más célú felhasználást fejleszt.

A véna alapú érzékelés kizárólagosan azonosítja az adott személyt, ezért a jövőben a bankkártya, az utazási bérlet mellett akár az útlevelet is kiválthatja. Az azonosítás után a szenzor automatikusan törli a szkennelt mintát, így a tenyér érlenyomata nem nyerhető ki a rendszerből.

– MTI –