Velencei Filmfesztivál magyar versenyzővel

Szerdán kezdődik a Velencei Filmfesztivál. Kisfilm kategóriában magyar alkotás is szerepel a versenyprogramban. Nemes Jeles László: Türelem című 14 perces munkája. A szeptember 8-áig tartó olaszországi rendezvényen versenyen kívül vetítik Woody Allen Cassandra álma című legújabb munkáját, melynek az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos volt az operatőre.

A Türelem című rövidfilm világpremierje szeptember 5-én lesz a Velencei Filmfesztiválon, közölte Nemes Jeles László. A Corto Cortissimo programban a magyar film a velencei oroszlánért és a legjobb európai film UIP-díjáért is versenyez tizenhét másik alkotással.

A forgatókönyvet is jegyző Nemes Jeles László 14 perces alkotása egy irodista nő precíz munkafolyamatát dolgozza fel. A főszerepet Marjai Virág alakítja, a film operatőre Erdély Mátyás.
A Türelem című munka elnyerte a 38. Magyar Filmszemlén a legjobb kisjátékfilm díját.

Magyar film Velencében legutóbb 2002-ben nyert díjat, Péterffy Zsófia Kalózok szeretője című munkáját ekkor tüntették ki a legjobb európai rövidfilmnek járó UIP-díjjal.

Nemes Jeles László a lottóhoz hasonlította, amikor egy film indul egy versenyen. A filmrendező a Független Hírügynökségnek elmondta: miután ennyire esetleges a végeredmény, nem is gondolkodik díjban. Az a fontos, hangsúlyozta a filmrendező, hogy egy rangos nemzetközi fesztiválon megismerjék az alkotását.

A 64. Velencei Filmfesztivált szerdán Joe Wright: Vágy és vezeklés című alkotása nyitja. A nagyjátékfilmek versenyébe 22 alkotás kapott meghívást. Mások mellett, Brian De Palma, Peter Greenaway, Ken Loach, Paul Haggis, Eric Rohmer, Todd Haynes, Kenneth Branagh indul a fesztivál fődíjáért. A szereplőgárdában is találni nagy neveket. A vágy és vezeklésben Keira Knightley-t és Vanessa Redgrave-t, a Kenneth Branagh rendezte Mesterdetektív című munkában pedig Michael Caine-t és Jude Law-t láthatja a közönség. Brad Pitt legújabb alakítását Jesse James alkotásában, Tommy Lee Jones és Susan Sarandon játékát Paul Haggis filmjében nézhetik meg a filmes szakemberek és a fesztivál látogatói.

Ebben az évben Bernardo Bertolucci és Tim Burton részesül életműdíjban a 64. Velencei Filmfesztiválon.