Vékony jégen táncol az MKC

A Balmazújváros elleni bajnoki fiaskót feledtetnék
A Balmazújváros elleni bajnoki fiaskót feledtetnék - © Fotó: Tóth Balázs
Mezőkövesd – Szerdán este Magyar Kupa negyeddöntő meccset játszanak a Mezőkövesdi KC férfi kézilabdázói.

A matyóföldiek a mezőkövesdi városi sportcsarnokban 18 órától a B.Braun Gyöngyös ellen vívják a párharc első összecsapását. Radnicék nincsenek jó formában, az NB I-es bajnokság alsóházi rájátszása keretében a PLER Budapesttől és a Kőnig-Trade Balmazújvárostól is kikaptak, s kudarcaikat követően most a kupában vigasztalódhatnak.

Az életükért küzdenek

– Vitathatatlan, hogy kisebb gödörbe kerültünk, formahanyatlással küzdünk – ismerte el Skaliczki László vezetőedző. – Bajnoki megtorpanásunk okait lázasan kerestem-kutattam és megállapítottam, hogy visszaesésünk objektív és szubjektív tényezőkre vezethető vissza. Január végén és február elején, amikor igencsak felpörögtünk, erőn felül teljesítettünk, miközben jól tudtam, hogy nekünk nem kedveznek a sorozatmérkőzések, így vékony jégen táncolunk. Két „frontot” nyitottunk: érdekeltek voltunk és vagyunk a Magyar Kupában, miközben elsődleges célunk, hogy az élvonalban minél előrébb végezzünk a táblázaton. Ez feszített programot kényszerített ránk, az előttünk álló hét napban például szerda–szombat–kedd bontásban ismét háromszor kell pályára lépnünk. Ha pedig elmaradnak az eredmények, vagy nem úgy állunk helyt, ahogyan elöljáróink és szurkolóink remélik, akkor a szakvezetőnek nyomban magyarázkodnia kell.

A tréner ezután azt hangsúlyozta, hogy a szezon vége felé közeledve mind az NB I-ben, mind a kupában az életükért küzdenek a csapatok.

– Egyesek a Magyar Kupában akarnak maradandót alkotni, mások a bajnokságra, vagy mindkettőre összpontosítanak – folytatta a vezetőedző. – A klubvezetők nagy energiákat mozgósítottak, nem sajnálták a pénzt az erősítésekre. Mi kevesen voltunk, ezért hoznunk kellett néhány új fiút, beépítésük azonban hosszadalmas folyamat. Ezt a nehéz munkát megzavarták a betegségek, a sérülések és az eltiltások. Sajnos nekünk eddig sem voltak gólerős embereink, és most sem rendelkezünk klasszis képességekkel rendelkező átlövőkkel, a kézilabdában pedig az ezen a poszton szereplők számítanak kulcsfiguráknak. Szakmai filozófiám alapján mégis azt mondom, hogy a sport és benne a kézilabda egyszerű „vállalkozás”: az erők mozgósításával kell megoldani a problémákat. Mindenesetre én úgy érzem magam most, mintha északi sarki expedíciót vezetnék, több utat is választhatok a biztonságos célba érés érdekében, és majd később meglátjuk, hogy jó döntéseket hoztam-e.

A küzdőképességre alapoz

A hevesiek elleni odavágó esélyeiről így beszélt a szakvezető:

– A gyöngyösiek az esélyesebbek, mert jóval stabilabb kerettel rendelkeznek, gól­erős embereket vonultatnak fel. Egy paradoxonnal élve: a mi esélyünk éppen az esélytelenség. Az elmúlt hetekben produkáltunk már egy-két bravúrt. Elegendő, ha megemlítem azt, hogy az Orosháza ellen kikopogtunk a koporsóból, a küzdőképességünkkel gyűrtük magunk alá a Balatonfüredet, aztán bajnokin szárnyaltunk Gyöngyösön. Nos, ezekből kell merítenünk, ezért most véletlenül sem a sebeinket nyalogatjuk, a múlt történésein rágódunk. Sokkal inkább azon dolgozunk, hogy ne kapjunk tizenöt átlövőgólt – mint a múlt héten a Balmazújvárostól –, ne adjuk el a labdákat, aztán értékesítsük ziccereinket és a büntetőinket. Fogalmazni, uram bocsá’ okoskodni sokféleképpen lehet, a tréner elcsépelt szóvirágokat is megemlíthet, mégis csak egy dolog lényeges, éspedig a játék minősége. Nekünk ebben kell magunkra találnunk és akkor nyugodtan fogadhatjuk a Gyöngyöst.

ÉM-KT

Ciric és Trivkovic

A mezőkövesdiek kerettagjai közül Ciric felépült sérüléséből, így mestere rendelkezésére áll. Ugyancsak ott lesz társai között a korábban eltiltott Trivkovic is, aki góljaival segítheti csapatát.