Éveket kell várni vakvezető kutyára – Magyar Nemzet

Két-három évig is kell várniuk azoknak a vak vagy gyengén látó embereknek, akik vakvezető kutyát szeretnének. Magyarországon évente 20-25 ilyen különleges tudású állatot képeznek ki, de jelenleg 90-en vannak a várólistán. Április 27-e 1994 óta a vakvezető kutyák világnapja – írja a Magyar Nemzet.

A kutyák egymillió forintos kiképzési költségét a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége állja. Az igénylők által fizetendő összeget áprilistól 10 ezerről 30 ezer forintra emelték, mivel a kiadások folyamatosan nőnek, az állami támogatás azonban évek óta változatlan. A 6-8 hónapos kiképzést segítő alapítvány most kompenzációs programon dolgozik, hogy méltányossági alapon mérsékelhessék az árat, vagy fizetési könnyítést kaphassanak a rászorulók.

A hivatalos adatok szerint Magyarországon körülbelül 20-30 ezer vak ember él, de csak 120-nak van közülük vakvezető kutyája. A Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége szerint csak akkor lehetne az évi 20-25 kutyánál többet kiképezni, ha fejleszthetnék az infrastruktúrát, több szakembert foglalkoztathatnának és lenne elég hely a leendő gazdiknak szervezett tanfolyamokhoz.