Vegyi anyagokról – családi körben

“Védjük meg a jövő generációt a káros vegyi anyagoktól!” akció alapvető célja a lakosság tudatosságának növelése, szemléletmódjának befolyásolása.

A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Hajdúböszörményi Ifjúsági Természetvédő Kör a „Családban marad – Védjük meg a jövő generációt a káros vegyi anyagoktól!” elnevezésű akcióhét keretében október 26-án 10 és 16 óra között Debrecenben, a Kossuth téren tart akciót.

Az akciónapok alapvető célja a lakosság – főleg a családi vásárlásokat leggyakrabban intéző nők – tudatosságának növelése, szemléletmódjuk
befolyásolása, hogy változtassanak mindennapi szokásaikon a vegyianyag -használatot illetően. A kisgyerekeket, anyukákat játékos formában
tájékoztatják majd.

Környezetünk tele van a vegyi anyagokkal. A mesterséges vegyi anyagok gyakorlatilag minden termékben megtalálhatók felhasználják őket, például a játékokban, a számítógépekben, a ruhákban, a szőnyegekben, a bútorokban és a mosóporban is. Néhány vegyi anyagról tudjuk, hogy
mérgező, de nagyon kevés adattal rendelkezünk a többi anyagról.

A tudományos vizsgálatok megerősítették, hogy a fejlődő szervezet több a környezetünkben lévő vegyi anyagot is beépít, amelyek rákot, születési rendellenességeket, vagy egyéb krónikus (hosszabb idő alatt kialakuló) megbetegedéseket okozhatnak. A kormányok miután évekig nem tudták garantálni a biztonságunkat végre ráeszméltek ezekre a veszélyekre. Az Európai Unió olyan jogi szabályozáson dolgozik, ami a vegyi anyagok ezreinél kényszeríti ki az ipartól az egészségügyi hatások vizsgálatát.

A jogszabálytervezet a REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals, magyarul: vegyi anyagok nyilvántartása, értékelése és engedélyezése) nevet kapta. A REACH szerint a következő 11 évben bevizsgálnák a leggyakrabban használt 30 000 vegyi anyagot és a legveszélyesebbeket kivonnák a forgalomból.

A REACH nemcsak a környezet és az élővilág egészségét védheti meg a káros kemikáliáktól, hanem a vegyipar versenyképességét is
növelheti. A REACH bevezetése természetesen költségekkel fog járni a gyártóknak, de a számítások szerint az ipar REACH-csel kapcsolatos éves költsége a bevételének 0,06 százaléka alatt van.

Ez annyit jelent, mintha minden uniós állampolgárnak évente fél eurót fizetne a végrehajtás 11 éve alatt. A kezdetben ambiciózus javaslatot az ipar úgy legyengítette, hogy a szigorú szabályozás már csupán a 10 tonna felett gyártott 10 000 anyagra vonatkozna, és a veszélyes, azaz például rákkeltő, génkárosító anyagokat is lehet tovább használni különösebb megkötések nélkül. A rendezvény idején aláírásokat gyűjtenek a szervezők egy szigorúbb európai uniós vegyianyag politika kialakítása érdekében.