Vegyi anyagok: ésszerűbben használjuk!

A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Hajdúböszörményi Ifjúsági Természetvédő Kör a Családban marad – Védjük meg a jövő generációt a káros vegyi anyagoktól! címmel tartott szerdán akciónapot Debrecen főterén.   „Veszélyes házasság” [.pdf – 491KB]

Az akció alapvető célja főleg a családi vásárlásokat leggyakrabban intéző, s a háztartási vegyi anyagok első számú használóiként legveszélyeztetettebb nők tudatosságának növelése, szemléletmódjuk befolyásolása, hogy változtassanak mindennapi szokásaikon a vegyianyag-használatot illetően.

Dragos Tibor, a szövetség programvezetője nagyon jó tapasztalatokról számolt be. Mint elmondta, az emberek – főleg vidéken – nagyon nyitottak a környezetvédelmi információk befogadására. Meglepődnek, mikor közlik velük, hogy a legújabb kutatások szerint napjaink betegségeinek akár 25 százalékáért is a vegyszerek lehetnek a felelősek, s már a csecsemők szervezetében is kimutathatók ilyen káros anyagok.

Megértik, milyen fontos, hogy európai uniós szinten olyan jogszabály szülessen, amely vegyi anyagok ezreinek kapcsán kényszerítheti ki az ipartól az egészségügyi hatások vizsgálatát. Ennek érdekében aláírásokat is gyűjtenek. A Magyar Természetvédők Szövetsége figyelemmel fogja követni, hogy erről a jogszabályról a magyar európai parlamenti képviselők hogyan szavaznak majd, s az eredményt nyilvánosságra is hozza.