Vegyészek vizsgálják a talált savakat, összesen 58 előállított

Budapest – Vegyész szakértők vizsgálják azokat a savas anyagokat, amelyeket egy Andrássy úti lakásban találtak szombat délután, a melegfelvonulás előtt nem sokkal.

A rendőrök a lakásban Molotov-koktélokat, különböző vegyszereket, savval töltött palackokat találtak, az ott lévő hat embert őrizetbe vették – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője. Az éjszaka egyébként nyugodtan telt, több tucat rendőr járőrözött az ismert meleg szórakozóhelyek környékén, de újabb incidens már nem történt.

A Független Hírügynökség információi szerint a lakásban Tomcat, a szélsőséges nézeteiről ismert blogger ismerősei tartózkodtak, ők akarták megzavarni a felvonulást, a blogger azonban nincs az előállítottak között.

A szombat délutáni melegfelvonulás súlyos összecsapásokba torkolt. A délután folyamán több helyszínen is atrocitásokra került sor, a Meleg Méltóság Menetét és a rendőröket a kordonon kívülről különböző tárgyakkal, petárdával, füstbombával, Molotov-koktéllal dobálták meg. A Hősök terén maszkos fiatalok megbontották a burkolatot és a rendőrökre támadtak. A rendőrök könnygázt, illetve a Hősök terén vízágyút is bevetettek.

A rendőrök összesen 58 embert állítottak elő, közülük azokat, akiket hivatalos személy elleni erőszak gyanújával vittek be, még nem engedték el. Nyolc rendőr sérült meg az összecsapásokban, 13 rendőrautót pedig összetörtek.