Vegyész RC: „Röpiben” kijött az országok közötti különbség a pályán

Akt.:
Vegyész RC Kazincbarcika vs. Bystrina SPU Nitra
Vegyész RC Kazincbarcika vs. Bystrina SPU Nitra - © Fotó: Ádám János
Kazincbarcika – Közép-Európa Kupa mérkőzést játszott pénteken este a Vegyész RC Kazincbarcika férfiröplabda-csapata.

Daniel Oravec vezetőedző harmadik éráját kezdte meg a Vegyész vezetőedzőjeként, de első tétmeccsén nem tudta pályára küldeni a legerősebb kezdőjét, az egyik szerb légiós, Nebojsa Januzovic ugyanis kisebb hátsérülést szedett össze a Kassa elleni felkészülési találkozón. A borsodiak eddigi négy MEVZA-találkozójukon egy szettet nyertek, s nem úgy nézett ki, hogy most fognak ezen a mérlegen javítani.

Sokat rontottak

Árva pontjaival igyekezett tartani a lépést a Vegyész papíron jóval esélyesebb ellenfelével, hiszen az átlón kívül társai csak elvétve tudtak pontokat szerezni (3-8, 7-12). Sokat rontottak Borovicaninék, nyitást és ütést egyaránt, míg a Nitra stabilan hozta alapjátékát. A szett közepénél mindkét csapat kettős cserével próbálkozott: az átlókat feladók, a feladókat pedig átlók váltották (11-16).


A technikai idő után Borovicanin kapott egy ászt, Oravec edző pedig kikérte első félpercesét, hogy ismét ellássa taktikai utasításokkal játékosait. Bár kezdetben úgy tűnt, hatásos volt a szünet, 13-19-nél ismét időt kért, szemmel láthatóan ugyanis nem azt kapta vissza védekezésben fiaitól, amit kért. Budai Borovicanint váltotta a hajrához érve, majd mindkét oldalon megvoltak a visszacserék is (15-22). A nyitraiak technikai és fizikai fölényüknek köszönhetően végig kézben tartották a játszmát, melyet kilencpontos különbséggel nyertek meg.

Nem tudták megakadályozni

A fordulás után nem változott a játék képe: a Nitra irányított, a Vegyész pedig igyekezett kapaszkodni (4-8). A jól fogadó vendégek könnyedén megbontották a hazai sáncot, és amikor Hornik került a nyitóhelyre, nyitásfogadásból sem vizsgáztak jól Budaiék (9-16). Oravec időkérésekkel és cserékkel próbálta meg kizökkenteni a vendégeket, minimális sikerrel, mert Rehák és Százvai is jól szervált. A nyitrai blokkok masszívak voltak, nem volt olyan játékosa kazincbarcikai oldalról, aki ekkor a hátára tudta volna venni csapatát.


Az első pont a Vegyészé lett, de ez a szett is hasonló forgatókönyvet követett, mint az első kettő: 3-5, 4-8 a vendégeknek. Árva néhány alkalommal bevágta, a szélütők ejtésekkel próbálkoztak, míg a centerek csak ritkán tudtak labdát kapni. Banai újabb jó blokkja után Kovács Z. nyitásai után két pontot is szereztek a borsodiak, de az extrák hiányában esélyük sem volt arra, hogy közelebb kerüljenek ellenfelükhöz (8-16). Banai, Surányi és Budai is ütött egy-egy pontot, de ők sem tudták megakadályozni a Nitrát abban, hogy a hajrát tízpontos előnnyel kezdje meg (10-20). Kovács egy szűk labdát vágott le vonalba, de a következő labdamenetben nem tudta blokkolni Százvait, aki mérkőzéslabdához juttatta övéit.

Vasárnap este

Az utolsó pontot a hazaiak ütötték outra. Vasárnap 18 órától a Spartak Myjava lesz a Vegyész RC Kazincbarcika ellenfele.

Molnár István


Vegyész RC Kazincbarcika – Bystrina SPU Nitra 0:3 (-16, -14, -12)

Kazincbarcika, 250 néző. V.: Milic, Isajlovic (osztrákok).

Vegyész RC Kazincbarcika: Toronyai, Borovicanin, Banai, Árva, Kovács Z., Juhász. Csere: Dudás (liberó), Kecskeméti, Surányi, Budai. Vezetőedző: Daniel Oravec.

Bystrina SPU Nitra: Zatko, Malina, Hornik, Rehák, Kubs, Ludha. Csere: Turis (liberó), Holly, Grut, Százvai. Vezetőedző: Marek Kardos.

Daniel Oravec: Ma a Nyitra megmutatta a magyar és a szlovák röplabda közötti különbséget.

Marek Kardos: Köztudott, hogy mi más célokért küzdünk, mint a hazai csapat. Ennek jegyében ez a mérkőzés jó felkészülés volt számunkra a szombati, Myjava elleni összecsapásra.