Vegyész RC: Nem volt kérdés, hogy akarja

Akt.:
Nemzetközi meccseket játszik a VRCK a hét végén a barcikai Don Bosco Sportközpontban
Nemzetközi meccseket játszik a VRCK a hét végén a barcikai Don Bosco Sportközpontban - © Fotó: ÉM-archívum
Kazincbarcika – Daniel Oravec harmadik alkalommal vállalt munkát a vegyészvárosban.

Toma Sándor távozása után nem sokkal megtalálták a legalkalmasabb embert a vezetőedzői posztra a Vegyész RC-Kazincbarcika férfi röplabdacsapatánál. Az új tréner nem más lett, mint az a szlovák Daniel Oravec, aki két alkalommal már dolgozott a vegyészvárosban az együttes mellett.

– Az első korszakom merőben más volt, mint a mostani, ugyanis akkor mindenki profi játékos volt, míg most a keret fele az, a másik része dolgozik, tanul a röplabda mellett – kezdte lapunknak adott nyilatkozatát Daniel Oravec. – A várost szerettem, szeretem, a közeget ismertem, úgyhogy amikor megkerestek a vezetők, annyi volt a kérdésük: akarom-e csinálni? Amire azt mondtam: akarom. Szerettem volna dolgozni azt követően, hogy Komárno csapatától eljöttem.

Tisztában a hibákkal

A tréner elmondta, örül, hogy legutóbbi távozása óta épült egy új sportcsarnok a városban, viszont mivel a létesítmény bizonyos időpontokban foglalt, így a tréningeket három másik teremben tartják, plusz a negyedik helyszín a konditerem.

– A srácok közül többükkel dolgoztam korábban együtt, tudom mire képes Kovács Zoltán, Juhász Péter, Toronyai Miklós, Kecskeméti Péter, Dudás Tamás, vagy éppen Gulyás Ádám – folytatta a vezetőedző. – Találkoztunk egymással tornákon, ott ültem a lelátón a Szolnok elleni kupameccsen, valamint a Ceské Budejovice elleni Challenge Kupa összecsapáson is. A képességek megvannak, a hibákat láttam, azokat ki kell javítani, hogy eredményesek legyünk. Sok időnk nincs, leginkább koncentrációban kell előre lépni, és a mérkőzéseken mindenkinek szívvel kell játszania.

Ma és vasárnap

A bajnokságban – mivel az alapszakaszban a második helyen végzett – nem kell játszani a VRCK-nak az elődöntőbe kerülésért, de meccsekben nem szenved hiányt az együttes. – A kassaiakkal megvívtunk egy edzőmérkőzést pár napja, és ha minden jól megy, akkor jövő szerdán az eperjesiek ellen is pályára lépünk. Persze, ezt megelőzi a pénteki és a vasárnapi itthoni két Közép-európai Liga meccsünk – sorolta Daniel Oravec.

Amint arról már írtunk, a borsodiak ma 18 órától a szlovák Bystrina SPU Nitrával csapnak össze a Don Bosco Sportcsarnokban, aztán vasárnap 18 órától az ugyancsak szlovák Spartak Myjavával.

– A játék lesz a fontos, nem az eredmény – jelentette ki Daniel Oravec. – A nyitraiak tavaly megnyerték a szlovák bajnokságot, a Közép-Európa Liga mostani sorozatában pedig szeretnének bekerülni a Final Fourba. Gyakorlatilag mindenki válogatott, szlovén légiósuk is, tehát egy rutinos, tapasztalt csapatról van szó. A Myjava – amelynél ideális a fiatalok-idősebbek elegye – még érdekelt a Challenge Kupában, a negyeddöntő első meccsén 3:0-ra kikaptak a francia Chaumonttól.

A szakembertől azt is megkérdeztük: mit szeretne elérni régi-új klubjával a magyar bajnokságban?

– Minden meccset meg akarunk nyerni… – szögezte le határozottan.

Molnár István –


Az edzőről

Név: Daniel Oravec

Született: 1955. szeptember 19., Rozsnyó (Csehszlovákia).

Játékos-pályafutása: Revúca (1972-1974), Bratislava (1974-1976), Praha (1976-1978). Sérülés miatt ekkor kénytelen volt abbahagyni a játékot.

Edzői pályafutása: 1979-1997: Revúca (szlovák, korosztályos csapatok). 1997-1999: Myjava (szlovák). 1999-2002: Presov (szlovák). 2002-2005: Vegyész RC-Kazincbarcika. 2005-2006: Presov (szlovák). 2006-2008: Vegyész RC-Kazincbarcika. 2008-2010: Praha (cseh). 2010-2013: Nitra (szlovák). 2013-2016: Komárno (szlovák). 2017-: Vegyész RC-Kazincbarcika.

Legnagyobb eredményei edzőként: magyar bajnok (2003, 2004, Vegyész RC), magyar kupagyőztes (2004, 2005, Vegyész RC), szlovák kupagyőztes (2015, Komárno).