Vegyész RC: Legalább az ellenfél szintjén kell játszani a bajnoki döntőben

Akt.:
Vegyész RC: Legalább az ellenfél szintjén kell játszani a bajnoki döntőben
Kazincbarcika – Csütörtökön 19 órától Kaposváron rendezik meg a férfi röplabda NB I döntőjének első mérkőzését.

A 2015/2016-os évadban a férfi röplabda NB I fináléjának két résztvevője a címvédő Fino Kaposvár SE, valamint a korábbi háromszoros bajnok, tavalyi bronzérmes Vegyész RC Kazincbarcika alakulata. A somogyiak a Dági KSE, míg az észak-borsodiak a Kecskeméti RC „testén” keresztül jutottak be a döntőbe.

– Múlt csütörtökön vívtuk ki a továbbjutást az elődöntőből, amely után két és fél nap pihenőt kaptak a srácok – árulta el lapunknak Toma Sándor, a Vegyész RC vezetőedzője. – Vasárnap délután láttunk újra munkához, de az a foglalkozás még amolyan átmozgató jellegű volt. Megbeszéltük a Kecskemét elleni statisztikát is, amivel lezártuk azt az etapot. Ezzel egyidejűleg elkezdtük a felkészülést a Kaposvár elleni csatára a szokásos menetrend szerint.

A VRCK csütörtökön kora reggel indult el Kaposvárra, ahol még ebéd előtt edzést tartanak, aztán pihennek egy keveset, majd jöhet a meccs.

Szoros szettek voltak

A Vegyésznél az évad indulása előtt azt határozták meg célként, hogy az együttes lépjen előrébb az előző szezonhoz képest, ami lényegében teljesült, vagyis már ki lehet engedni…

– Ilyenről azért nincs szó – jelentette ki Toma Sándor. – Mindez téma volt a csapattal folytatott beszélgetés során, és arra jutottunk, hogy ha már ennyi munkát belefektettünk az elmúlt hónapokban, akkor azt ne hagyjuk elveszni. A Kecskemét elleni elődöntőt követően azt nyilatkoztam, ami most következik, az már hab a tortán, viszont egy olyan lehetőség, ahol mindenki megmutathatja és megmérettetheti magát. Ilyen helyzetben már nagyon lényeges a koncentráció fenntartása, az akarati tényezők kerülnek előtérbe, és úgy érzékeltem, hogy a srácok értik a lényeget, megvan bennük a szándék arra, hogy a lehető legjobbat hozzák ki magukból. Persze van egy kiváló ellenfél is a másik oldalon, a Kaposvár stabil alapjátékot játszik, ahhoz, hogy legyen keresnivalónk, legalább azon a szinten kell röplabdáznunk, ugyanolyan határozott nyitásokat kell mutatnunk. Bár az alapszakaszban mindkétszer kikaptunk tőlük, a szettek többsége szoros volt, náluk meg is tudtuk őket lepni az első játszmában, igaz, utána felőröltek bennünket. Mindenképpen szükség lesz jó egyéni teljesítményekre, de eredményesek csupán akkor lehetünk, ha csapatszinten maximálisan együtt dolgozunk.

Szakmailag mindent

A szakember a VRCK három korábbi aranyérménél is ott bábáskodott, hiszen másod­edzője volt a sikertrénereknek, kétszer Daniel Oravec és egyszer Demeter György mellett. Szeretne vezetőedzőként is nyerni? – tettük fel a kérdést Toma Sándornak.

– Valóban elég sok mindent átéltem én is az elmúlt 15–20 évben Barcikán a klubnál… – merengett el a szakmai munka felelőse. – Minden szinten dolgoztam a Vegyésznél, a Vegyészért, a mostani csapatból többen voltak játékosaim junior korukban… Persze, nyilván egy edző is motivált ilyen szituációban, én sem vagyok kivétel, de a lényeg az úgyis a pályán dől el. Megpróbálom a játékosokat a legjobban felkészíteni, és szakmailag minden segítséget megadni nekik, akár az edzésen, akár az elemzések során, akár magának a mérkőzésnek a kontrollálásával. De ezzel ugyanígy van a stábunk többi tagja is. Boldog akkor leszek, ha a csapat minden tagja gondolkozik ebben a döntőben, nem ijed meg, kreatív lesz, ha mindenki beleteszi a maga egyéniségét. Amennyiben ez megvalósul, akkor elmondhatjuk, hogy megtettük a magunkét.

– Molnár István –


Egymás ellen a szezonban