Vegyész RC: Következik az éves vizsga

A bajnoki aranyéremért küzdenek a kazincbarcikaiak
A bajnoki aranyéremért küzdenek a kazincbarcikaiak - © Fotó: ÉM-Archívum
Kazincbarcika – Pénteken 18 órától Kazincbarcikán kezdődik a férfi röplabda NB I döntője.

Története során nyolcadik alkalommal jutott be a férfiélvonal fináléjába a barcikai együttes, Daniel Oravec vezetőedző gárdája a döntőt a Fino Kaposvár ellen vívja. A Vegyész a korábbi hét aranycsatája közül hármat megnyert (2003, 2004, 2006), míg négyet elveszített (2002, 2005, 2007, 2016), úgyhogy a mérleg ezúttal ötvenszázalékos lehet. Az észak-borsodiak eddig meggyőző teljesítményt nyújtottak a bajnokságban, hiszen veretlenül nyerték meg az alapszakaszt, míg az elődöntőben – ha nem is simán –, de túljutottak (3-0) a Pénzügyőrön.

Máshogy készülni

Ez a párharc már közel egy hónapja zajlott, ám a Barcika egyrészt várta azt, hogy kivel kell majd megmérkőznie az első helyért, másrészt az U20-as válogatott Eb-selejtezőre készült – s közülük néhányan érintettek voltak –, vagyis így elég hosszú volt a tétmérkőzés nélküli szakasz.

– A kupadöntő után volt 17 nap szünet, míg az elődöntőt követően 21 nap, ami nyilván nem volt teljesen optimális abból a szempontból, hogy a szokásos ritmusunktól el kellett térnünk – fogalmazott Daniel Oravec. – A játékosok mindezek ellenére becsülettel dolgoztak az edzéseken, hiszen tudták, hogy milyen feladat, az éves vizsga vár még ránk.

A Kaposvárral az idényben négyszer meccselt már a Vegyész, hiszen a bajnokik mellett a Magyar Kupában is riválisok voltak a csapatok, és azokon az összecsapásokon is a Vegyész volt a jobb.

– Négyszer nyertünk ellenük, a döntőben azonban minden találkozó más – tette hozzá a VRCK vezetőedzője. – Máshogy kell készülni egy fináléra, mint egy sima alapszakaszmeccsre, de ezt a lépcsőt is meg kell mászni, hogy oda jussunk, ahová szeretnénk. A csapatok nagyon jól ismerik egymás erősségeit, gyengéit, tudjuk, hogy a Kaposvárnál négy meghatározó röplabdázó van, az átló Nagy Péter, a center Nagy József, a bolgár légiós szélső ütő, Galin Nikolov, valamint a feladó Keen Cameron, rájuk kell leginkább készülni. Mellettünk szól a hosszabb kispad, az alapszakasz utolsó felvonásán Kaposváron bizonyította a csapat, hogy bármilyen összetételben ment fel a pályára, képes volt jó teljesítményt nyújtani. Szerencsére a keretben mindenki egészséges, most jött el az a pillanat a szezonban, amikor azt kell bizonyítani, hogy az elvégzett munkánk feljogosít bennünket a duplázásra.

Indulnának a BL-ben

Szabó Dávid csapatkapitány szerint a felkészülés hosszú volt a holtidők miatt, de úgy vélte: a csapat jó formában van, igyekeznek úgy játszani, hogy magukat és a nézőket is kiszolgálják. Arra a felvetésre, hogy teher-e mindaz, hogy a klub 12 év után lehet ismét bajnok, az átló ezt válaszolta:

– Jó visszagondolni arra az időszakra, de az már történelem – jelentette ki. – Azóta új korszak kezdődött, éppen tavaly, és szeretnénk, ha ugyanolyan eredményes lenne a Vegyész, mint akkor, de ezzel a meccsek alatt szükségtelen foglalkozni. Ilyenkor az a fontos, hogy az adott pillanatra, helyzetre fókuszáljunk, s ha ezeken jól jutunk túl, akkor annak meglesz a hozadéka. Úgy gondolom, a taktikánk adott, erős, amennyiben nem hibázunk nagyot, nem lehet probléma. Várjuk a szurkolókat, minden bizonnyal közel telt ház lesz a csarnokban.

Megtudtuk, a magyar bajnoknak lehetősége lesz nevezni a Bajnokok Ligájába, ahol majd a selejtezőben indulhat. Amennyiben nem jut el a honi aranyérmes az adott szakaszig, akkor még „átrándulhat” a CEV Kupába. Az is kiderült tegnap, hogy a Vegyész ismét nevez a Közép-Európa Ligába, ahol a 2017/2018-as évadban a 8. helyen zárt. A mai, Don Bosco Sportközpontban sorra kerülő összecsapásra a belépés díjtalan.

Molnár István


Röplabda: a döntő menetrendje

1. mérkőzés: május 4., péntek, 18.00: Vegyész RC Kazincbarcika – Kaposvár SE

2. mérkőzés: május 7., hétfő, 20.00: Kaposvár SE – Vegyész RC Kazincbarcika

3. mérkőzés: május 10., csütörtök, 20.00: Vegyész RC Kazincbarcika – Kaposvár SE

4. mérkőzés (ha szükséges): május 12., szombat, 17.30: Vegyész RC Kazincbarcika – Kaposvár SE

5. mérkőzés (ha szükséges): május 14., hétfő, 18.00: Kaposvár SE – Vegyész RC Kazincbarcika