Vegyész RC-Kazincbarcika: Van továbblépési lehetőség

Öt év után szerzett ismét érmet a Vegyész | Fotó: Magánarchívum
Öt év után szerzett ismét érmet a Vegyész | Fotó: Magánarchívum
Kazincbarcika – Öt év után szerzett ismét érmet a Vegyész RC-Kazincbarcika csapata a férfi röplabda NB I-ben.

Múlt szeptemberben Dudás András, a barcikaiak szakvezetője meghatározta a célt az együttes számára, ami nem volt más, mint a dobogó. Ami végül meg is lett, mert a VRCK a Kaposvár és a Kecskemét mögött zárta a 2011/2012-es szezont.

– Nyilván már az elején felmértük a játékosállományokat, reálisan, ha ettől a harmadik helytől lejjebb végeztünk volna, akkor most azt mondanám, hogy nem értük el azt, ami ebben a társaságban benne volt – nyilatkozta határozottan az észak-borsodiak edzője. – Ettől feljebb csakis abban az esetben mehettünk volna, ha minden maximálisan, vagy még attól is jobban összejön.

A VRCK 2007-ben volt legutóbb érmes, ezért Dudás András nagyon becsüli ezt a pozíciót, nemde? – vetettük fel a szakvezetőnek.

– 1994-ben kezdtem el dolgozni ezekkel a gyerekekkel, a többségükkel, tíz évesek voltak. Végigjárták a létrát, értek el sikereket az utánpótlásban, majd amikor 2007-ben megszűnt a főszponzor támogatása, elkezdtünk visszanyúlni hozzájuk. Úgy álltak hozzám, Daniel Oravechez, az akkori edzőhöz, a röplabdához, hogy jöttek az első hívó szóra. Volt egy törés, amikor visszasoroltak bennünket az NB II-be, nem tudtunk úgy haladni, de azon évad után mindig előbbre léptünk.

Hiányos szakmai kör

Egyértelmű, hogy merre kellene haladnia a Vegyésznek, hogy megelőzze az alföldieket, vagy netán újra azonos ,,polcra” kerüljön a somogyiakkal. Ehhez azonban nélkülözhetetlen az anyagi bázis megerősítése.

– A pénz természetesen olyan dolog, ami nélkül semmi sem működik – értett egyet Dudás András. – Szerintem is lényeges lenne a stabil, kiszámítható háttér megteremtése, amihez hosszútávú gondolkodásnak kellene társulnia. Az első viszont ezen az úton egy csapat, amit érdemes támogatni, és amelyik sikerre éhes. Ez, úgy érzem, adott, meg van a továbblépési lehetőség. Ezzel együtt szükséges egy olyan vezetőség, amelyik szorgalmazza a dolgot, a várossal karöltve, és ha ezek összetalálkoznak, akkor van esély a kiemelkedő eredményre. Kazincbarcika szereti a röplabdát, a közönség örömmel jön mérkőzésekre, ám a vezetői, illetve a szakmai kör hiányos. Utóbbi mi másért, mert nincs annyi pénzünk, hogy fizetett technikai vezetőnk, szakosztályvezetőnk, orvosunk, masszőrünk legyen, vagy éppen utánpótlás szakembereink, de találnánk ilyeneket, abban biztos vagyok. Egy jól menő klubnak ilyen munkatársakra áldoznia kell. Jelenleg nem egy, nem kettő társadalmi munkás veszi körbe a Vegyészt, engem, akiknek csak köszönhetünk.

Egyelőre nincs változás

Hat-tíz évvel ezelőtt a BorsodChem volt a Vegyész főszponzora, ám egy ideje a vegyipari óriás már csak egyik alapítványától jut pénz a röplabdának.

– Ezt elhasználjuk utazásra, felszerelésre, természetesen jól jön, és hálásak vagyunk érte, de ez messze nem az a szint, mint előtte – tette hozzá Dudás András. – Egy klubnál a főszponzor mellett van több kisebb támogató, és ha egy netán kiesik közülük, azt nem sínyli meg az egyesület. Ez a kör pillanatnyilag nincs meg nálunk, ám bízom benne, hogy egyszer kialakul.

A felnőtt keret nagy része a holtszezonban is folyamatos mozgásban, edzésben van; a következő szezonra való felkészülést júliusban kezdi meg a VRCK – amely az előző évadot hivatalosan pénteken délután, a dubicsányi Fignár Udvarban rendezendő összejövetelen zárja le. A keretben pillanatnyilag nincs változás, bár Dudás András annyit megosztott lapunkkal: van, aki szívesen folytatná pályafutását Kazincbarcikán, míg két röplabdázójuk esetében történt érdeklődés más klub részéről.

ÉM-MI


Szabó Barcikán edz

A kazincbarcikai nevelésű, 22 éves röplabdázó, Szabó Dávid 2007 nyarán öt évre igazolt Olaszországba, a Trevisóhoz. A 202 centiméter magas feladó-átló a helyi ifjúsági csapatban húzott le egy évet, aztán játszott a Mantovában, a Veronában a szlovén Salonit Anhovóban, míg az utóbbi két szezont ismét a Trevisonál (napjainkban: Sisley Volley Belluno) töltötte.
– Dávid itthon edz, de ez nem újdonság, ugyanis az előző években is, ha befejeződött számára az évad, akkor velünk készült – mondta Dudás András, aki elárulta, hogy Szabó a bronzcsata utolsó felvonását meg is nézte Dágon. – Most annyiban más a helyzet, hogy lejárt a szerződése Olaszországban, s bár természetesen tudnánk hasznosítani a tudását, az ő képességeit más szinthez mérik. Úgy tudom, van is ajánlata külföldről.További hírek a Sport kategóriából

Sporthírek