Vegyész RC: Az első felvonás volt szoros

Biztosan nyertek a barcikai fiúk
Biztosan nyertek a barcikai fiúk
Kazincbarcika – Idegenben győzött kedden a Vegyész RC a férfi röplabda NB I-ben.


A pontvadászat 6. fordulójában a MAFC-BME vendége volt az észak-borsodi együttes, amelynél nem utazott el a fővárosba – különböző okok miatt – Palánkai-Omoshebi, Gebhardt Norbert és Kozsla Ádám sem. A barcikaiak közlekedési nehézségek miatt a vártnál, a reméltnél később érkeztek meg a találkozónak helyet adó csarnokba, így nem jutott annyi idő a bemelegítésre, kezdeni ugyanis pontosan kellett, nem volt mód a „csúszásra”.

Összekapták magukat

Ennek volt betudható az, hogy nehezen lendültek játékba a vendégek az első szettben, nem nyitottak és nem fogadtak olyan minőségben, ahogyan az „alapesetben” tőlük elvárható. Nem tudott elszakadni ellenfelétől a VRCK, nagyon jól tartotta magát az egykori Vegyész röplabdázó, a 48 esztendős Schildkraut Krisztián által – pályán belül és kívül – vezetett MAFC. A házigazdák igyekeztek megtalálni a bajnoki címre hajtó Vegyész azon pontjait, ahol aznap éppen lehet keresnivalójuk, a nyitásoknál leginkább Gebhardt Á.-t keresték. A budapestiek 18-21-ről feljöttek, sőt fordítottak 24-23-ra, de a látogatókban volt annyi tudás, hogy összeszedjék magukat, és elsősorban blokkoknak köszönhetően megnyerték a nagyon fontos első szettet.

A második játszma gyökeresen másképpen alakult, mint a nyitófelvonás. Egy, már a vezetés tudatával „megnyugtatott” és bemelegedett VRCK ment fel a pályára, és egyre inkább ellépett riválisától, amiben kulcsszerepet játszott a macedón Milev, akit a MAFC nem tudott tartani (1-9). Ebből a fórból nem engedett a Vegyész, a hazai csapat egyre többet rontott, és mezőnyben sem dolgoztak olyan pörgősen, mint nem sokkal korábban (5-13, 7-17). Ekkor már érezni lehetett, kié lesz ez a játszma, ettől függetlenül Daniel Oravec, a borsodiak vezetőedzője nem nagyon változtatott csapata felállásán, s végül magabiztosan lett meg a 2-0-s vezetés. A harmadik – mint utólag kiderül, záró – szettben ismét a VRCK dominált. Jöttek a blokkok, ültek a szervák, és a fogadással sem volt probléma (3-8, 6-13). A kis termet ekkorra már végleg sikerült megszoknia a Kazincbarcikának, így magabiztosan szerezte a pontokat (8-18), míg a házigazdák rengeteg labdát elütöttek, rosszul. Banai jól nyitott, Juhász sáncokkal vétette észre magát, míg a találkozót Mészáros egy ászértékű nyitással zárta le. A csikorgós indulás után a vendégek magabiztos győzelmet arattak a lelkes, de az első felvonás után teljesen megfogott MAFC ellen. A VRCK hat kör után is veretlen, szettveszteség nélkül, 18 ponttal áll a táblázat élén.

– Molnár István –


Jegyzőkönyv

MAFC-BME – Vegyész RC Kazincbarcika
0:3 (-24, -14, -12)

Budapest, 50 néző. V.: Szarka, Tillmann.

MAFC: Schildkraut, Eke, Kun, Posztós, Farkas, Szabó. Csere: Varga (liberó), Bán, Csépke, Tari, Bakóczy, Gazsi. Játékos-edző: Schildkraut Krisztián.

VRCK: Páez, Milev, Banai, Szabó D., Mészáros, Juhász. Csere: Gebhardt Á. (liberó), Dudás (liberó), Blázsovics, Árva, Toronyai. Vezetőedző: Daniel Oravec.

Schildkraut Krisztián: – Az első szettünkkel elégedett voltam, ahogy a srácok hozzáállásával is, mert végig küzdöttek, ameddig bírták. Érezhető volt a két csapat közti minőségbeli különbség, de mi nem vagyunk profik.

Daniel Oravec: – Az első szett amolyan „utazás-játszma” volt. Nem tudtunk nyitni, a fogadásunk sem volt rendben, egy kicsit még otthon maradtunk. Aztán a játszma végére elkaptuk a fonalat, és az már a végéig kitartott. Örülök, hogy ebben a kis teremben is sikerült nyernünk ilyen arányban.