VRCK: Húsz felett vállalni kell a rizikót

Akt.:
Marek Kardos (balra) és honfitársa, Martin Dobias statisztikus beszéli meg a teendőket a kedd délutáni edzés előtt
Marek Kardos (balra) és honfitársa, Martin Dobias statisztikus beszéli meg a teendőket a kedd délutáni edzés előtt - © Fotó: Molnár István
Kazincbarcika – Szerda 18 órától Bajnokok Ligája-visszavágót vív a Vegyész RC Kazincbarcika csapata a PAOK Szaloniki ellen.

A keddi nap első része utazással telt a borsodi klub játékosainak számára: a hajnali 4 órás vecsési ébresztőt követően a Liszt Ferenc repülőtérre buszozott a társaság, amely innen 6.25-kor indult Szkopjéba. Macedónia fővárosába a görög egyesület buszt küldött a barcikaiak elé, így aztán még jó pár száz kilométert le kellett küzdeni az autópályán Szalonikiig. A mintegy 4 óráig tartó zötykölődésbe belefért egy kisebb pihenő, de a macedón–görög határon a szokásosnál hosszabb ideig kellett rostokolni, addig, amíg a VRCK éppen macedón légiósának, Vlado Milevnek az összes iratát rendben nem találták a hellén hatósági emberek. A 25 fős járműből való kiszállást, a Heaven Hotelhez való érkezést már nagyon várták a röplabdázók, akik igen szűkösen tudtak csak elférni a kisbuszban. A 13.30-as „befutás” után a program a tervezettek szerint zajlott: ebéd, pihenő, este edzés, aztán vacsora.

Játszik a kubai?

A két alakulat első, magyarországi fellépését 3:2-re a PAOK nyerte, s hogy milyen tapasztalatokat szerzett a Vegyész vezetőedzője, Marek Kardos, megosztotta lapunkkal:

– A statisztika, amely a meccsek végén áll rendelkezésre, inkább csak általánosságban mutatja meg a dolgokat, a meghatározó a játékosok formája. Hogy milyen volt otthon, és itt milyen lesz – kezdte a szlovákiai tréner. – Nagyon fontos a ki nem kényszerített, saját hibák kiküszöbölése. Amennyiben elérjük a húszpontos határt, s még van esély a szett megnyerésére, akkor ott, akkor kell koncentrálni, figyelni, hogy a magunk javára fordítsuk a labdameneteket. Nyíregyházán az ötödik szettben kaptunk ki két ponttal, tehát volt sanszunk a győzelemre, akkor elvileg most is lehet, illetve majd meglátjuk, hogy milyen kerettel lép pályára a PAOK. Van egy kubai szélső ütőjük, aki Magyarországon vízumproblémák miatt nem játszott, ha ezúttal lesz, akkor nyilván lehetőséget fog kapni. Ő egy elég jó játékos.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a vezetőedző inkább arra törekszik, hogy a csapata biztosan hozza azt, amit tud, vagy azért még van újdonság a „kosarában”.

– Taktikailag, úgy gondolom, nagyon új elemeket már nem fogunk tudni egymásnak mutatni – szögezte le Marek Kardos. – Tényező lesz a bevállalás, a rizikó vállalása éles helyzetben, odahaza ezt megtette a csapat, de itt, idegenben ezen a téren még többet kell vállalni, főleg – mint már említettem – a hajrában, 20 pont felett.

Felmerült az is kérdésként: milyen forgatókönyvet tervez az eredmények bizonyos alakulása esetén?

Megérinti a színvonal

– Papíron a PAOK jobb csapat tőlünk, azon is sok múlik majd, hogy melyikünk tud jobban felkészülni a másik feladójára, leolvasni azt, hogy ő miként osztja el a labdákat – hangsúlyozta Marek Kardos. – A forgatókönyvet, a teendőket az adott pillanat, perc fogja írni. Náluk Duric, az átló, aki szerb származású, de görög állampolgár, kimagasló százalékot ért el Nyíregyházán­­­, ha ő 60 százalékon üt, akkor nehéz dolgunk lesz. Az egyik feladat az, hogy őt kifogjuk, amennyire tudjuk.

A görögök az esélyesek ugyan, de a VRCK is továbbléphet a 2:3 után, amely a klub és a játékosok számára is óriási eredmény lenne. Hogy ezt a motivációs tényezőt mennyire tudja meglovagolni a tréner? Megkérdeztük.

– Mi azért vagyunk ebben a sorozatban, hogy tanuljunk, tanuljon ez a nagyrészt fiatal társaság. Itt megérinti őket az a színvonal, ami a BL-ben van, amit Európa eleje képvisel, szerintem ezenkívül nincs szükség extra motivációs tényezőre. Olyan jó mérkőzést akarunk játszani a PAOK-kal, mint Nyíregyházán – húzta alá Marek Kardos.

Molnár István


A tények

Amennyiben a Vegyész RC jutna tovább a párharcból, akkor a következő, második körben a Ford Store Levoranta Sastamala (finn) – Istanbul BBSK (török) csata továbbjutójával mérkőzne. Az első felvonást itt a törökök nyerték, idegenben 3:2-re. A barcikaiak búcsújuk esetén a CEV Kupában folytatnák nemzetközi szereplésüket, és a 32 között a Montana Volley (bolgár) – Kladno Voleybal (cseh) összecsapás továbblépőjével meccselnének. Ezen két klub csak novemberben dönti el, hogy ki a jobb.


A VRCK (sárgában) és a PAOK holnap újra összecsap
Kazincbarcika - A rangidős feladó, Toronyai Miklós bízik abban, hogy a VRCK okozhat meglepetést Szalonikiben. A MAFC-BME elleni, szombati bajnoki találkozó után a Bajnokok Ligája visszavágója vár a Vegyész RC Kazincbarcika élvonalbeli férfi röplabdacsapatára. Amint az ismert, a BL-selejtező 1. fo...

Milev 18 pontot szerzett
Kazincbarcika - Harmadik idei bajnoki mérkőzését szombaton idegenben vívta a VRCK férfi röplabdacsapata. A MAFC-BME vendége volt a hétvégén a Vegyész RC Kazincbarcika a férfi élvonalban. Kettő-nullás vezetés Az első szett első szakasza szoros volt (3-2, 6-8, 9-9), érezhetően egy olyan fővárosi ...

Blázsovics Péter (jobbra, 10) is jó teljesítményt nyújtott a VRCK-ban
Kazincbarcika - Remek játékot nyújtott a hétfő esti BL-találkozón a Vegyész RC Kazincbarcika. Első alkalommal játszott Bajnokok Ligája-­meccset a magyar férfiröplabda-együttes: tegnapelőtt a bajnoki címvédő Vegyész RC Kazincbarcika alakulata a görög PAOK Szaloniki csapatát fogadta a nyíregyházi C...

Óriási csatát vívtak a sárga-kékek a görögökkel
Kazincbarcika, Nyíregyháza - Bajnokok Ligája-meccset játszott tegnap Nyíregyházán a Vegyész RC Kazincbarcika csapata. Magyar férfiegyüttes korábban még sosem indult a legrangosabb európai kupasorozatban, idén a bajnok barcikaiak bevállalták a BL-részvételt. Az első fordulóra a görög sztárcsapatot...

Vegyész RC Kazincbarcika vs. PAOK Szaloniki
Budapest/Nyíregyháza - A Vegyész RC Kazincbarcika nagy csatában 3-2-re kikapott a görög PAOK Szalonikitől a férfi röplabda Bajnokok Ligája selejtezőjének első fordulójában, hétfőn. A nyíregyházi összecsapás közel két és fél óráig tartott. Ez volt az első férfi BL-mérkőzés, amelyet magyar klub ját...