Hajdú-Bihar

2013.01.23. 18:09

Hitelre vette, nem fizette

Debrecen - Az elítélt debreceni férfi többször volt már büntetve lopás és csalás miatt.

Debrecen - Az elítélt debreceni férfi többször volt már büntetve lopás és csalás miatt.A másodfokon eljáró Debreceni Törvényszék határozatát helybenhagyva, jogerősen 1 év börtönnel sújtotta harmadfokon a Debreceni Ítélőtábla dr. Elek Balázs vezette büntetőtanácsa csalás és magánokirat-hamisítás miatt azt az 52 éves debreceni férfit, aki 2007-ben gépkocsit vásárolt hitelre, de se a törlesztőrészleteket nem fizette, se a járművet nem adta vissza a banknak.

Kamu adatokkal

A bíróság által megállapított tényállás szerint a szakmájára nézve autófényező T. Jenő István egy betéti társaság képviselőjeként kötött adásvételi szerződést egy debreceni autókereskedővel. A vádlott a betéti társaság nevében egy Mercedes Vitót vásárolt meg másfél millió forintért 60 hónapos törlesztéssel. A dolog szépséghibája az volt, hogy a lopás és csalások miatt már büntetett férfi a vállalkozásról valótlan tartalmú éves beszámolókat adott a banknak. T. Jenő István a kölcsön törlesztését meg sem kezdte, sőt miután a bank felmondta a szerződést és élt vételi jogával, nem adta át a gépkocsit a pénzintézetnek.

A tudta nélkül

A vádlott korábban dunakeszi székhellyel bejegyzett cége 2005-ben a debreceni Egyetem sugárútra „költözött”, ahol a férfi albérletben lakott. A valóságban azonban a társaság – amely foglalkoztatottal sem rendelkezett – sohasem működött azon a címen, és az ingatlan tulajdonosa sem járult hozzá, hogy a lakás székhelyként funkcionáljon.

A vádlott a büntetőeljárás során tagadta bűnösségét és indoklás nélküli felmentését kérte. A Debreceni Járásbíróság a férfit első fokon csalás és közokirat-hamisítás bűntettében, valamint magánokirat-hamisítás vétségében mondta ki bűnösnek, ezért mint különös visszaesőt 1 év 6 hónap börtönnel sújtotta.

A másodfokon eljáró Debreceni Törvényszék tavaly júliusban a közokirat-hamisítás vádja alól – bűncselekmény hiányában – felmentette a férfit és 1 évre enyhítette a börtönbüntetést. A két, részben ellentétes irányú ítélet megnyitotta az utat a harmadfok, a táblabíróság felé, ez az ítélet született meg szerdán.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!