Végső búcsút vettek Kairóban Youssef Chahine filmrendezőtől

Egyiptomi mozisztárok, közéleti szereplők és mintegy másfélezer gyászoló vett végső búcsút hétfőn egy kairói templomban Youssef Chahine legendás filmrendezőtől, aki 82 éves korában, vasárnap hunyt el.

A művészvilág több száz sztárja és az egyiptomi közélet számos képviselője gyűlt össze a római katolikus Feltámadás Templomban, hogy fejet hajtson az arab filmvilág nagyságának koporsója előtt, miközben további százak az utcán várakoztak. A gyászolók között volt Chahine kollégája, Khaled Youssef is, akivel együtt rendezték az elhunyt művész utolsó filmjét, a 2007-es “Káosz” című mozit.

A rendezőt Nur al-Sherif egyiptomi színész a “világ egyik legfontosabb filmalkotójának” nevezte. Chanine-t az egyiptomi filmiparban végzett kiemelkedő munkásságáért 1997-ben életműdíjjal tüntették ki Cannes-ban.

Chanine vasárnap hunyt el egy kairói kórházban, miután egy agyvérzést követően több hete kómában volt. A filmrendező koporsóját a kairói szertartás után szülővárosába, Alexandriába vitték, ahol a családi kriptában helyezik majd végső nyugalomra.Sporthírek