Friss hírek

2010.03.17. 12:34

Egyedülálló mûtét a veszprémi kórházban

<p>Országosan egyedülálló mûtétet végeztek néhány hete a Veszprém megyei kórházban. Egy cukorbeteg és túlsúlyos férfit laparoszkópos technikával gyógyítottak meg. A beteg már jól van.</p>

Az Egyesült Államokban és Nyugat- Európában rutinszerûek a testsúly csökkentése érdekében végzett úgynevezett laparoszkópos (a hasi szerveket úgy mûtik, hogy nem kell nagyobb metszéssel megnyitni a hasüreget) mûtétek. Ezzel az eljárással a kórosan elhízott és cukorbeteg embereket gyógyítják. A gyomorkisebbítéssel és bélrövidítéssel járó mûtét hatására 80-90 százalékos biztonsággal gyógyszeres kezelés nélkül visszaáll a helyes vércukorszint a 2-es típusú cukorbetegeknél és a testsúly is normalizálódik - mondta a Független Hírügynökségnek Rácz Jenõ, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház fõigazgatója.

A Veszprém környékén élõ beteget egy hónapja mûtötték és már jól van, úgy tûnik, hogy eredményes volt nála a beavatkozás. A férfinél kezd visszaállni a helyes vércukorszint. Ez az eljárás egyelõre nem közfinanszírozott, éppen ezért valószínûleg ezentúl sem lesz mindennapos beavatkozás itthon, de a jövõre nézve mindenképpen fontos lenne, hogy az eljárást az OEP is támogassa - tette hozzá a fõigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!