Végső búcsú Kolonics Györgytől

Végső búcsú Kolonics Györgytől
A budapesti Farkasréti temetőben helyezik örök nyugalomra Kolonics Györgyöt. A péntek 14.30 perckor kezdődött gyásszertartásra tömegek érkeztek, hogy végső búcsút vegyenek a sportolótól. 

16,20 Eltemették Kolonics Györgyöt
Több ezer ember kísérte el pénteken utolsó útjára Kolonics György olimpiai bajnok kenust a fővárosi Farkasréti temetőben. Eljött búcsút venni a kiváló sportolótól többek között az olimpiai kajak-kenu válogatott és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is.

Az olimpiai bajnok kenusról elsőként Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke emlékezett meg. Mint mondta: “volt, hogy Kolót megverték, de soha nem győzték le. Most már legyőzhetetlen.” Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a fiatalon elhunyt bajnok páratlan küzdő szelleméről, a sport iránti alázatáról, a benne rejlő méltóságról emlékezett meg és azt kívánta: “teljesedjék be általunk az ő álma, az ötödik olimpiája!”

Gyenesei István önkormányzati miniszter búcsúbeszédében Kolonics György tragédiája kapcsán elmondta: A mai sportolók gyakran teljesítőképességük határát súrolják, a lelkük többet akar, mint amennyit a szívük bír. “Ezért figyeljünk jobban egymásra!” Tóth Mihály, Csepel polgármestere azt mondta: “Kolo a küzdés és hűség példaképe volt”. Szabolcs Attila Budafok vezetője pedig bejelentette: a kerületben, ahol Kolonics György felnőtt egy sporttagozatos iskolát neveznek el róla.

A ravataltól Kolonics György koporsóját, mindkét oldalon 7-7 kenus kísérte a sírig. Itt a versenytársak nevében búcsúztatta el az olimpikon Kiss György, aki arról emlékezett meg, hogy Kolonics a fiatal sportolóknak is példát mutatott. A nyughelynél Wichmann Tamás, Kolonics példaképe kettétörte az olimpikon lapátját és a koporsó mellé helyezte.
A temetésen részt vett több olimpiai bajnok, például Igaly Diána, Janics Natasa, Kovács Katalin, valamint a férfi vízilabda válogatott több tagja is. Sok sportoló a virágok mellé egy érmet is elhelyezett a sírra, és több fiatal sportoló fekete evezővel tisztelgett a tragikus hirtelenséggel elhunyt sportoló emlékének. A szertartáson részt vettek külföldi sportolók is, a Független Hírügynökségnek egy a Seychelles-szigetekről érkezett kenus azt nyilatkozta, mélyen megrendítette Kolonics György halála, ezért kötelességének érezte, hogy lerója tiszteletét a kiváló magyar sportoló előtt.


11,50 Fáklyás evezéssel emlékeznek este Kolonics Györgyre

Fáklyás evezést szerveznek péntek estére Kolonics György emlékére Budapesten. A tervek szerint legalább ötszázan szállnak vízre, volt és jelenlegi válogatott sportolók, amatőrök és gyerekek a Csepeli Kajak-Kenu Egyesület vízitelepénél, ahol mindennapjait töltötte a múlt kedden elhunyt kétszeres olimpiai bajnok. Bővebben


Az olimpiai bajnok kenustól az egyházi szertartás után Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Gyenesei István önkormányzati miniszter, Tóth Mihály, Csepel polgármestere és Szabolcs Attila, Budafok polgármestere vesz búcsút. A versenyzőtársak nevében Kiss György emlékezik meg a bajnokról.

A 36 éves, ötödik olimpiájára készülő Kolonics György múlt héten kedden lett rosszul edzés közben, próbálták újraéleszteni, de már nem tudtak segíteni rajta.

· Meghalt Kolonics György
· Koló emlékezetes pillanatai Kolonics György 2008.07.16.
· Kolonics György nyilatkozik 
· Kolonics az 1996-os Olimpián 
· Kolonics szerelme összeroppant
· Magyarországi hírek