Végső búcsú az UV villamosoktól – múzeumok, gyűjtők őrzik a régi szerevényeket

Befejezte a BKV az úgynevezett UV villamosok értékesítését. A típus megőrzése érdekében a régi kocsikból húszat megtartott a közlekedési társaság, 20-30 pedig olyan múzeumokhoz, gyűjtőkhöz került, ahol biztosan megmaradnak. A többit valószínűleg szétbontásra, fémhulladéknak vették meg, és a legtöbbet már be is olvasztották.

Az UV motorkocsikból összesen 375 darabot készített a Ganz gyár 1956 és 1965 között. Készült hozzájuk körülbelül 100 pótkocsi is – ezek voltak a három részből álló szerelvény középső kocsijai. A régi villamosokat a ’90-es években kezdték el selejtezni, de nagyobb számban csak akkor lehetett ezeket kivonni a forgalomból, amikor megérkeztek a hannoveri villamosok. A végső lökést a Combinók forgalomba állítása adta meg – mondta el Szeldmajer László, a BKV forgalmi főmérnöke pénteken sajtótájékoztatón. Az utolsó UV villamos tavaly augusztusban közlekedett a fővárosban, akor állították le, amikor a Szabadság hidat lezárták a felújítás miatt.

A BKV négy körben írt ki pályázatot a villamosok értékesítésére, az utolsót tavaly év végén. A kocsikért darabonként 100-900 millió forint közötti összeget adtak az érdeklődők – mondta Szilágyi Károly, a BKV szóvivője. A típus megőrzése érdekében a közlekedési társaság kedvezett a gyűjtőknek, és figyelembe vette, ha a jelentkezők felújításra akartak megvenni villamost.

A BKV húsz kocsit tartott meg. Két szerelvény – azaz hat kocsi – teljesen működőképes, ezeket a cég rendezvényein bemutatják, illetve bérbe is lehet venni. Vannak olyan kocsik, amelyeket a cég szentendrei múzeumában lehet megnézni, néhány pedig még felújításra vár. Emellett 20-30 kocsit vettek meg olyan múzeumok, gyűjtők, ahol biztosan megőrzik ezeket. Ötöt külföldre vittek, egy-egy pedig Debrecenbe és Szegedre került, ahol korábban egyébként nem jártak ilyen villamosok – mondta el Szeldmajer László.

A villamosok döntő többségét azonban szétbontásra, fémhulladéknak vették meg, és a legtöbbet már be is olvasztották.