Végrehajtották az első sikeres elfogó kísérletet az amerikai haditengerészet új rakétájával

Washington/Budapest, 2012. május 11., péntek (MTI) – Az amerikai haditengerészet végrehajtotta az első sikeres elfogó kísérletet legújabb rakétaelhárító rakétájával – jelentette be a védelmi minisztérium.

A kísérletet Hawaii közelében hajtották végre helyi idő szerint még szerda éjjel a Raytheon cég által gyártott, a Lake Erie rakétacirkálóról indított Standard Missile-3 típusú elfogó rakétával – közölte a Pentagon Rakétavédelmi Ügynöksége (MDA). A célpont egy rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta volt, amelyet a Kauai szigeten lévő csendes-óceáni rakétalőtérről indítottak. Ezzel a pontosan SM-3 Block 1-B elnevezésű elfogó rakétával végzett első kísérlet kudarcot vallott tavaly szeptemberben.

A legújabb típusú elfogó rakéta az Egyesült Államok és Európa védelmére tervezett rakétaelhárító pajzs egyik kulcselemét alkotja. Washington azt tervezi, hogy 2020 körül kiépíti az időközben folyamatosan hatékonyabbá fejlesztett SM-3-asokból álló rendszert, amely képes lesz védelmet nyújtani az esetleg Iránból vagy Észak-Koreából indított rakéták ellen.

“Az első észlelések szerint az összes alkotóelem a terveknek megfelelően működött” – közölte az ügynökség. A kísérletről rövid videofelvételt is közzétettek.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/northamerica/usa/9258558/US-downs-missile-with-new-interceptor.html

– MTI –