Végre felfelé!

Az edelényi L'Huillier-Coburg kastély
Az edelényi L'Huillier-Coburg kastély
A hír osztatlan sikert aratott: a kormány támogatásban részesítette a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága által benyújtott pályázatot, hamarosan indulhat az Edelényi Kastélysziget Turisztikai-Kulturális Központ elnevezésű projekt. Kolodzey Tamás jegyzete.

A hír osztatlan sikert aratott: a kormány támogatásban részesítette a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága által benyújtott pályázatot, hamarosan indulhat az Edelényi Kastélysziget Turisztikai-Kulturális Központ elnevezésű projekt. Pont került tehát a Bódva-völgye Fertődjének nevezett hatalmas komplexum hányatott sorsára, jövőre kezdődhet a teljes rekonstrukció. Sokan már nem hittek abban, hogy egyáltalán megmentik az enyészettől a barokk kori építészet egyik legkiemelkedőbb emlékét, az ország hetedik legnagyobb kastélyát – melytől csak egy „ugrás” a világörökség részét képező aggteleki karsztvidék.

Sportnyelven szólva nagy ziccerhez jutott Edelény városa és térsége. A felújítás munkahelyeket teremt (legalább kétszázan dolgoznak majd a kivitelezés során), aztán a három év múlva egykori fényében ragyogó épületegyüttes generálni fogja az idegenforgalmat, látogatók tíz- és százezrei érkezhetnek oda, ahová eddig eszük ágában sem volt utazni. A kastélyban kialakíthatnak szállodát, múzeumot, információs pontot, könyvtárat, házasságkötő- és konferenciatermet, a helységek otthont adhatnak hivataloknak, koncerteknek, sportversenyeknek, sőt kiszolgálhatja az oktatási intézményeket is. A többszörösen hátrányos helyzetű térség végre elindulhat felfelé a lejtőn!

Előzmény:

Az edelényi álomból valóság lesz