Végre elindulhat az Endeavour

A szakértők szerint nem okozott meghibásodást az Endeavour űrsikló elektronikai rendszerében az a villám, ami péntek éjjel csapott be a Cape Canaveral-i kilövőállomásba, és a start 24 órás halasztására kényszerítette az amerikai űrkutatási hivatalt. A NASA vasárnapi közleménye szerint nincs akadálya annak, hogy helyi idő szerint este 7 óra 13 perckor (közép-európai idő szerint éjjel 11 óra 13 perckor) fellőjék a világűrbe az Endeavourt.

Allard Beutel, a Kennedy Űrközpont szóvivője szerint a technikai csoport megvizsgálta a villámcsapás összes lehetséges következményét, és úgy találták, hogy az nem okozott problémát az űrsiklóban. A központban ezért közép-európai idő szerint délután kettő óra előtt megkezdték az Endeavour üzemanyag-tartályainak feltöltését. A NASA tájékoztatása szerint várhatóan megfelelőek lesznek este az időjárási körülmények az űrjármű kilövéséhez.

Az Endeavour startját a legutóbbival együtt összesen háromszor halasztották el. Júniusban két alkalommal is lefújták az indítást, mert a járműből üzemanyag-szivárgást észleltek. Márciusban ugyanilyen probléma miatt nem sikerült elsőre elindítani a másik amerikai űrsiklót, a Discoveryt sem.

Az Endeavour hét űrhajóst visz majd fedélzetén a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A legfőbb feladatuk az lesz, hogy beszereljék a Kibo japán űrlaboratórium utolsó elemét. Az űrrepülő egyik amerikai utasa, Tim Kopra az űrállomáson marad majd, leváltva a japán Vakata Koicsit, aki az Endeavourrel visszatér a Földre.

A nemrég háromfősről hatfősre bővített űrállomás egyébként az Endeavour érkezésével valódi teherpróbának lesz kitéve. Az ISS-en ugyanis néhány napon keresztül egyszerre tartózkodik majd 12 férfi és egy nő. A nemzetközi állomáson még sosem volt ennyi ember azonos időben.