Üveglapon a Grand Canyon fölött

Egy hét múlva adják át a nagyközönségnek az Égi séta nevű, új amerikai turistalátványosságot, amelyet kedden mutattak be a sajtónak az egyik legismertebb természeti csoda kellős közepén. Egy üvegpadlózatú, patkó alakú óriási kilátóról van szó, amely a Grand Canyon szikláiról messze benyúlik a Colorado-folyó fölé, több mint 1200 méteres magasságban.

A hualapai indiánok földjén két év alatt épült meg az 500 tonnás kilátó, amelyet 14 méter mélyen a sziklába fúrt acélrudak rögzítenek. A Skywalk-nak ((szkájwók)) vagyis Égi Sétának elnevezett építmény alja és oldala is többrétegű, 10 centiméter vastag üvegből készült. A turisták kisétálhatnak “a semmi fölé”, hiszen a sziklafal szélétől 21 méterre is eltávolodhatnak, lábuk alatt pedig 1220 méter mélyen láthatják a kanyon alját – már persze ha szédülés nélkül le tudnak nézni.

A turistacsalogató látványosság, amely Las Vegastól 200 kilométerre keletre található több mint 30 millió dollárba (6 milliárd forintba) került. A nagyközönségnek március 28-án adják át, várhatóan 25 dollár lesz a be- azaz kilépőjegy.

Természetvédők már az építkezés ideje alatt tiltakoztak, mondván: a világ egyik legszebb természeti képét csúfítják el a turistáknak szánt kilátóva.