Végképp lecsengett a támogatás-igénylési roham – Népszava

Bár még egy hónapig beküldhetik a fogyasztók a gáz- és távhőtámogatási kérelmeiket a Magyar Államkicstárhoz, mostanra gyakorlatilag teljesen végetért a igénylők rohama – írja a lap. Naponta 2000-2500 beadvány érkezik be a kincstárhoz, korábban, az év elején napi 60-100 ezer igénylőlap futott be a hivatalhoz.

Eddig összesen valamivel több mint két millióan folyamodtak a szocális alapon jutattott állami kompenzációért – korábban a kincstár is nagyjából ennyi ügyféllel számolt. Az előrejelzések szerint legfeljebb március végén, a határindő letelte előtt egy-két nappal lehet majd ismét az igénylők számának kis mértékű emelkedésre számítani. A tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy mostanáig a gázóráikat az év elején átirató fogyasztók zöme is beküldte a szükséges iratokat a kincstár hivatalaiba.

A szakemberek szerint a felhasználók fokozatosan beletanultak a nyomtatványok kezelésébe, így egyre több a hiba nélkül kitöltött nyomtatvány. Ennek ellenére az év eleje óta beadott kérelmek mintegy 25 százalékát kellett hiánypótlásra visszaküldenie a kincstárnak. A jogosulatlan jelentkezők aránya alig érte el a másfél százalékot.

A lap úgy tudja, az elmúlt hetekben teljesen utolérte magát az államkincstár, így manapság már naprakész adatfeldolgozás. A kérelmeket hetente adja át a hivatal a területi hő és földgáz szolgáltatóknak, hogy azok jóváírják az éppen esedékes számlákon az árkiegészítést.