Végjáték a Vegyépszernél? – Gazdaság.hu

Nem kizárt, hogy utolsó felvonásához érkezett a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. pályafutatása.

A cég székhelyét áttették egy nem túl impozáns Zala megyei, szentgyörgyvölgyi ingatlanra és változott a tulajdonosi szerkezet is: törölte ugyanis a cégbíróság a Nemzetközi Vegyépszer 50 százalékot meghaladó szavazati joggal bíró tulajdonosát, a Stelius Befektető Zrt.-t – tudta meg a Gazdaság.hu. Ezek együttesen céginformációs szakértők szerint sok esetben a felszámolás előtti utolsó lépések – olvasható a portálon.

A Stelius törlésével az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint most nincs közzétett részvényese a Vegyépszernek. A 2009-es adatok szerint a Stelius 70 százalékos, az Inforg Ingatlanforgalmazó Zrt. 30 százalékos tulajdonos volt a részvénytársaságban.

A Nemzetközi Vegyépszer Zrt. bejelentett székhelye október óta egy Zala megyei, szentgyörgyvölgyi házikó. Bár két vezetékes számot is ismer hozzá a tudakozó, egyikre sem reagálnak. Szakértők szerint fizetési nehézségekkel küzdő vállalat esetén a csaknem egy időben történő székhely- és tulajdonosváltás gyakorta utal felszámolás előtti állapotra, legalábbis sokszor időhúzást jelent.

Nemcsak a Nemzetközi Vegyépszer székhelyét tették át a zalai falucskába, hanem oda költözött a Mahíd 2000 Magyar Híd és Szerkezetépítő Zrt. is, amely Vegyépszer-tulajdonban van. Erre a címre korábban két másik társaság volt bejelentve, az Eurostage Hungary Kft. és a Phoenix-Ceramics Kft.. Mindkét társaság olasz tulajdonban volt, mindkettőt felszámolás alá vonták, majd megszűntek 2006-ban, illetve 2005-ben.

A Nemzetközi Vegyépszert érintő további változásokat is közzétett a közelmúltban a Cégközlöny. Több munkavállalót is töröltek a cégjegyzésre jogosultak köréből, másrészt a Vas Megyei Bíróság biztosítási intézkedést rendelt el. A bírósági végrehajtásról szóló törvény szerint ha a követelés kifizetése veszélyben van, akkor a bíróság elrendelheti a követelés biztosítását vagy meghatározott dolog zárlatát.

Az Index decemberben írt arról, hogy csődközeli helyzetben van a Vegyépszer Zrt. jogutódjaként megalakult Nemzetközi Vegyépszer Zrt. A társaság három útépítésen dolgozott, de sajtóhírek szerint leállt a munkával. Jelentősnek beharangozott külföldi – líbiai, iraki, romániai – projektjei sem indultak be.
– Független Hírügynökség –