Végigjárták az útvonalat, megemlékeztek a cserépfalusiakról

Tóth Péter (jobbra) a sétán
Tóth Péter (jobbra) a sétán
Cserépfalu – Idén is megemlékeztek az 1944-ben a mezőkövesdi gettóba, majd Auschwitzba hurcolt cserépfalui zsidókról.

A budapesti Tóth Péter, aki tiszteletbeli cserépfalui, idén is meghirdette a 17 kilométeres Groszmann Lili-sétát az áldozatok emlékére.

– Legelőször, amikor kitaláltam, arra gondoltam, hogy egyedül megyek végig azon az útvonalon, amelyen lovaskocsival, vagy teherautóval – a visszaemlékezésekből még nem derült ki pontosan, mivel – vitték Mezőkövesdre a zsidó családokat. A weboldalamat azonban mások is olvasták, s páran mondták, hogy jönnek. Aztán mégsem jöttek, így végül egy másik cserépi társammal teljesítettem az utat. Tavaly hatan gyalogoltunk, de az egyes megállókon 18-an csatlakoztak – idézte föl a tavalyi és tavalyelőtti túrákat Tóth Péter. Idén nem voltak annyian, mint tavaly, négyen vágtak neki az útnak, s Bogácson nyolcan beszélgettek az egyik megállóhelyen, majd tovább­indultak Mezőkövesdre.

– Végiglátogattuk a házakat, ahonnan elvitték a családokat, Bogácson egy vendéglátóhelyen beszélgettünk, majd Mezőkövesdre, a gettó egykori helyére vezetett utunk. A mezőkövesdi Szent László Gimnázium egyik tanára, Tóthné Hegyi Valéria olvasott a kutatásunkról, s tanítványaival ő is adatgyűjtést végzett, adatbázist készített, térképeken ábrázolták a város egykori zsidó emlékeinek, a zsinagóga, rituális fürdő helyét – mondta el a kutatás alakulásáról Tóth Péter.

– ÉM-TB –
hirdetés


hirdet�s