Végetértek a fontosabb akciók a dél-afgán offenzívában

Az Egyesült Államok vezette erõk befejezték a nagyobb harcokat az Afganisztán déli részén található Mardzsa térségében, ahol két hete indítottak széleskörû támadást – közölte pénteken egy amerikai dandártábornok. A dél-afganisztáni hadmûveleteket irányító tiszt elmondása szerint a tálib harcosok többsége elmenekült, vagy meghalt, és csak szórványos harcokra lehet számítani.

Ben Hodges ((ben hádzsisz)) dandártábornok a PBS amerkai köztelevíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy véget értek a Mushtarak-hadmûvelet nagyobb harcai. A dandártábornok közölte, hogy szórványos összecsapások még lehetnek, és az amerikai, brit és afgán erõknek még “néhány hétbe” telhet a távoli falvak biztosítása, de a lényegesebb akciókat elvégezték.

Hodges elmondása szerint a tálibok többségét vagy megölték, vagy elmenekültek, vagy visszaolvadtak a lakosságba. A tálib vezetõk már a harcok megkezdése után azonnal elmenekültek a területrõl – közölte a dandártábornok.

Az Afganisztán fõ máktermesztõ vidékének számító Helmand-tartományban február 13-án indított akciót a 2001-es invázió óta kezdett legnagyobb akcióként jellemezték a hatóságok. A Mushtarak-hadmûveletet az amerikai hadsereg vezetõi a jövõben indítandó akciók modelljének tekintik. Egy magas rangú amerikai tisztségviselõ közlése szerint a Mardzsa térségében végrehajtott akció az “elõszele” egy nagyobb offenzívának, amelynek célja a tálibok egyik fõ erõsségének számító Kandahar város megtartása.

Szakértõk és elemzõk elmondása szerint a Mushtarak-hadmûvelet sikerességérõl csak hónapok múlva lehet beszélni, ha meg is tudják tartani a táliboktól most megtisztított területet.