Véget ér a politikai gyűlések utáni tomegszámháború? – Vasárnap Reggel

Tömegbecslő számítógépes programon dolgoznak magyar egyetemisták. A szoftver segítségével légifotó alapján 5 százalkos hibahatárral meg lehet majd mondani, hogy hányan vannak a fényképen – írja a Vasárnap Reggel. Nagyjából három hónap múlva elkészül a szoftver, vagyis akkor véget érhet a – főként politikai – tömegrendezvényeket kísérő számháború.

Az ötletgazda sem titkolja, hogy a nagygyűlések utáni létszámvita ihlette meg. Kárpáti László a lapnak elmondta, hogy a résztvevők viszonylag pontos meghatározásához csak egy olyan fotó kell, ahol valamennyien láthatók, a program pedig a megszámolja őket; az emberi fejek számát összesíti. Már csak finomítások vannak hátra, hogy a szoftver ki tudja szűrni a megtévesztő tárgyakat, ilyen páldául a kör alakú kátyú – közölte.

Kéri László politológus szerint a program megszületésével egy korszak zárulhat le a hazai belpolitikában, mint mondta: “befejeződne a számokkal történő szélhámoskodás”. Jónak tartja az ötletet azért is, mert ezután az adott renezvény tartalmáról folyik majd a vita, nem pedig a résztvevők számáról.