Végéhez közeledik a BBS 50-tárlat a Mûcsarnokban

Február 21-éig lehet megnézni a BBS 50-tárlatot a Mûcsarnokban. A legendás Balázs Béla Stúdió alapításának ötvenedik évfordulójának emléket állító kiállítás még tavaly decemberben nyílt, és csütörtöktõl rendhagyó programokkal is készülnek a zárásra- mondta a Független Hírügynökségnek Csejdy Réka, az intézmény kommunikációs osztályának munkatársa.

A 2009. decemberében nyílt tárlaton a legendás Balázs Béla Stúdióban készült filmeket lehet megnézni a kiállítótérben kialakított vetítõteremben, és a kiállítási installációban is bemutatnak filmeket. A Mûcsarnok több napos programmal búcsúzik a február 21-én záró kiállítástól. A részletes vetítési program a bbsarchiv.hu internetes oldalon olvasható- mondta Csejdy Réka.

18-án csütörtökön este hat és tíz óra között a Moholy-Nagy Mûvészeti Egyetem diákjai a MOME line design mûhely szervezésében több interaktív installációval köszöntik az ötven éves Balázs Béla Stúdiót. 19-én pénteken este hat órától beszélgetésekkel várják az érdeklõdõket. Dárday István lesz a vendég, akivel nemcsak az életmûvérõl, hanem a személyes emlékeirõl is beszélget majd Fekete Ibolya.

20-án szombaton délután kettõtõl este hat óráig Volt egyszer egy videokommunikáció szak… elnevezéssel nyilvános osztálytalálkozót tartanak a Mûcsarnokban. A 80-as évek közepétõl a 90-es évek végéig mûködõ ELTE videokommunikáció és alkalmazott video szak egykori hallgatói gyûlnek majd össze, és mutatják be alkotásaikat. Szintén szombaton, este hat órától Nõi alkotók a BBS-ben címmel tartanak elõadást. Csejdy Réka elmondta, hogy kiváló nõi rendezõk, képzõmûvészek, színészek, producerek dolgoztak a stúdióban, róluk beszélgetnek majd.

Több programmal is készülnek a vasárnapi zárónapra. Délután három órától Páldi Lívia kurátor tart majd tárlatvezetést. Egy órával késõbb pedig levetítik Szentjóby Tamás Kentaur címû filmjét.

A Balázs Béla Stúdiót 1959-ben alapították. Eleinte fõiskolás hallgatók vitaklubjaként mûködött, majd rövid- és dokumentumfilmeket is készítõ kísérleti filmes csoport fontos ellenkulturális mûhelye volt a hetvenes-nyolcvanas években. Mivel a BBS filmjeit csak egy szûk kör láthatta, így nem is cenzúrázták az alkotásokat. Éppen ezért ezek a munkák a kor többi filmjéhez képest nagyobb mûvészi és alkotói szabadsággal készültek.