Vége az avasi bűnözésnek? – Városőrség alakul

Vége az avasi bűnözésnek? – Városőrség alakul
Miskolc – Városőrség alakul Miskolcon, ami december elején, az Avas városrészen kezdi el működését, egyelőre két hónapig, kísérleti jelleggel – jelentette be Káli Sándor polgármester a hétfői sajtótájékoztatón.

Utánajártunk, mi lesz a feladata pontosan a harminc emberből álló szervezetnek, melynek tagjai nem polgárőrök, és nem is rendőrök. Annyi joguk van, mint bárki másnak, mégis a bűnözés ellen harcolnak. Tegyük végre tisztába: kik ők valójában?

Kérdéseinkre Dr. Pásztor Albert, a Miskolci Rendőrkapitányság vezetője válaszolt. Segített eloszlatni a ködöt, ami az új szervezet működését, és főként jogkörét övezi. “A városőrség tagjainak természetesen nincs joga bemenni a lépcsőházba vagy a lakásokba” – szögezte le azonnal. “Ez egy civil biztonsági cég, amelyre a vagyonvédelmi törvény vonatkoztatható. Annyi jogosultságuk van, mint bármely más állampolgárnak. Vagyis például bűneset alkalmával az elkövetőt feltartóztathatják, és a rendőrök kiérkezéséig a helyszínen tarthatják. Ehhez persze nem kell feltétlenül a városőrség tagjának lenni, bárki megteheti, bár a biztonsági cég munkatársai nyilván olyan habitusúak, testalkatúak, hogy eredményesebben intézkedhetnek ilyen helyzetekben” – fejtette ki.

Komoly pozitívumként beszélt arról is, hogy a tervek szerint a városőrök a rendőrökkel együtt járják majd az Avas városrészt. Ami azt jelenti, hogy a korábban párban dolgozó rendőrök kapnak egy-egy városőr segítőtársat, így ugyanazon időben két helyszín védelmét is elláthatják. Természetesen a gyakorlati tapasztalatok alakítják majd döntően a szervezet működését.

“A városőrök jelvénnyel igazolják magukat és egyenruhában dolgoznak. Megjelenésük kétségkívül tekintélyt parancsoló lesz” – mondta el. De vajon miben különböznek ők a polgárőrség tagjaitól? “A polgárőrnek több a jogosultsága. Ezenkívül tagjai büntetőjogi védelem alatt állnak. Ez csak akkor illeti meg a városőrséget, ha hivatalos személy segítőjeként rendőrrel együtt dolgoznak.”

Kapcsolódó cikk:

  • Miskolci stop a bűnözésnek
  • Avasőrség? Meglátjuk. Hátha
  • Szövetségben a rendőrök, és a vám- és pénzügyőrség