Vége a VOLT-nak – megdőlt a látogatói csúcs

Teltházas zárónappal megdöntötte tavalyi látogatói rekordját a VOLT fesztivál. Az utolsó – szombati – napon 25 ezren, a négy nap alatt 79 ezren szórakoztak Sopronban – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Vető Viktória, a fesztivál sajtófőnöke.

A 17. VOLT fesztiválon összesen 220 zenekar és Dj lépett fel a négy nap alatt. A legtöbben a zárónapon voltak, Marilyn Manson napján teltház volt. Néhány zenekar nem indult azonnal haza fellépése után. Így a Franz Ferdinand tagjai például bebicikliztek a belvárosba, Laurent Garnier stábja pedig helikopteres túrát tett a környéken. A Limp Bizkit tagjai, miután lejöttek a színpadról, hajnal 4-ig buliztak.

A VOLT négy napján a helyszínen alkotott Ef Zámbó István, valamint Pál Dániel és Pál Kálmán kortárs művészek, akik a Páneurópai Piknikre emlékezve két Trabantot festettek át. A festésnél szerephez jutott Fodor Tamás, Sopron polgármestere is, aki a VOLT szervezőivel közösen ajándékozza el augusztusban a műalkotásokat.

Ezerkétszáz életet is megmentettek a fesztiválozók – a véradóbázison a 4 nap alatt 400 adag vért vettek le a látogatóktól. Gráczol Hajnalka, a Vöröskereszt soproni területi szervezet vezetője elmondta, egy adag vér 3 ember számára lehet akár életmentő is.

A talált tárgyak osztályán a tucatnyi szokásos, kevésbé értékes holmi mellett értékesebb eszközöket is leadtak a megtalálók, sőt akadt egy pénztárca is, melyben több tízezer forint volt.

A nagyszínpados zárókoncert után elindult a fesztivál bontása, a teljes költözés 3 napig tart majd. Összesen 150 ember takarít a rendezvény területén és a környező utcákban.