Vége a vízfogyasztás eddigi korlátozásának

Akt.:
Spórolni kellett a vízzel
Spórolni kellett a vízzel - © Fotó: Dreamstime
Miskolc – Észszerű keretek között, de takarékoskodni kellett az ivóvízzel.

Tartósan vízhiányos időszakot állapított meg Pintér Sándor belügyminiszter augusztusban, számoltunk be róla akkortájt.

A vízgazdálkodásról szóló 1995-ös törvény arról rendelkezik, hogy tartósan vízhiányos időszakban a vízhasználóknak a vonatkozó törvényi szabályozás értelmében nem kellett vízkészletjárulékot fizetniük az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat után, a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendelet alapján pedig az időszak kezdete előtt tizennégy napon belül, vagyis 2018. augusztus 1–14. között történt vízkivételekhez kapcsolódó vízkészletjárulék összegét húsz százalékkal kellett csökkenteni.

Takarékosan

Bár ez az intézkedés a mezőgazdasági termelőkre vonatkozott, az Észak-Magyarországi Regionális Vízművek Zrt. azt kérte a felhasználóitól, hogy észszerű keretek között, de próbáljanak meg takarékoskodni az ivóvízzel. Az ÉRV többek között azt kérte, hogy felhasználói lehetőség szerint az elkövetkezendő napokban mellőzzék a medencék ivóvízzel való feltöltését, az autók ivóvízzel való mosását.

A tartósan vízhiányos időszak november 30-i megszüntetéséről szóló tájékoztató a Hivatalos Értesítő hatvanharmadik számában jelent meg.

ÉM