Vége a kétlakiságnak: minden minisztérium Berlinbe költözik ?

A német belügyminisztériumtól származó bizalmas értesülés szerint a kormány fontolóra vette a még Bonnban működő minisztériumok áttelepítését Berlinbe. Az ország újraegyesítését követően 1991-ben hozott törvény megerősítette, hogy Németország fővárosa Berlin, de ez nem jelenti azt, hogy minden minisztérium székhelye a fővárosban lesz. Így akarták elejét venni, hogy a korábbi nyugatnémet főváros, Bonn a jelentéktelenségbe süllyedjen.

Jelenleg a védelmi- és az egészségügyi, a környezetvédelmi és a kutatásügyi, továbbá a mezőgazdasági valamint fejlesztésügyi minisztérium székhelye Bonnban van, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy több mint 9000 minisztériumi alkalmazott a korábbi nyugatnémet fővárosban, csaknem 8800-an pedig Berlinben dolgozik. Ráadásul a tisztségviselők jó része rendszeresen ingázik Berlin és Bonn között. Ez jelentős többletkiadást jelent az állami költségvetésnek, ezért most a belügyminiszter indítványozta, hogy takarékosságból szüntessék meg ezt a kétlakiságot és valamennyi minisztériumot végleg telepítsék át a fővárosba. Ezzel egy időben állami támogatásban részesítenék Bonn városát a végleg távozó állami alkalmazottak kiköltözéséből fakadó anyagi veszteségek legalább részleges kiegyenlítésére.

Azonban nem minden minisztériumi alkalmazott szerződik közvetlenül az állami szervvel, hanem egy jelentős hányaduk részidős munkában, állásközvetítők útján látja el feladatát, mégpedig lényegesen kevesebb bérért, mint a hasonló beosztásban lévő közalkalmazottak. Mint a Baloldali Párt egyik képviselője, Sabine Zimmermann kiderítette, 2001-ben még alig 31 részidős alkalmazottja volt a minisztériumoknak, ma viszont számuk már megközelíti a 250-et. Hasonló a helyzet a törvényhozás alsó házának tekintett Bundestagban is, ahol ebben az időszakban csaknem megháromszorozódott az olcsó alkalmazottak száma.