Védőoltásokkal a fertőzések ellen

Debrecen – A gyerekek 99,9 százaléka megkapja a szükséges védőoltásokat hazánkban és a megyénkben is, ezek elmulasztásával azonban a fertőző betegségek visszatérhetnek – vallja az ÁNTSZ és a Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium.

Ezért létfontosságú, hogy a szülők felelősségteljesen gondolkodjanak erről a kérdésről, és idejében elvigyék gyermekeiket a kötelező oltásokra – erre hívják fel a szakemberek mindenki figyelmét a napokban zajló Európai Védőoltási Héten. A védőoltási rendszer közelmúltbeli korszerűsítése mellett változatlanul minden gyermek számára ingyenes az összes, az állam által biztosított oltóanyag és annak beadása.

Se torokgyík, se kanyaró

Hazánkban először a himlő elleni védőoltást vezették be 1876-ban, míg utolsóként 1999-ben a hepatitis B elleni oltást – tájékoztatott Kohut Zsuzsa, az ÁNTSZ Észak-alföldi Regionális Intézetének epidemiológusa. Az intézkedések eredményeként Magyarországon az elmúlt tíz évben nem fordult elő torokgyík és járványos gyermekbénulás, de hazai eredetű kanyarót sem igazoltak 2002 óta.

Míg az utóbbi kórban 1951 és 1960 között évente átlagosan 40 ezren betegedtek meg és 150-en elhunytak, addig – a védőoltások bevezetését követően – a huszadik század utolsó évtizedében esztendőnként mindössze 1-33 beteget regisztráltak, és senki nem halt meg emiatt. Sikerült visszaszorítani a rózsahimlőt és a mumpszot, s a tetanusz megbetegedések is szinte csak a védőoltást nem kapott időseket érintik.
Az Egészségügyi Világszervezet 2002-ben gyermekbénulástól mentesnek nyilvánította az Európai Régiót. 2010-ig ugyanezt szeretnék elérni a kanyaró és a rózsahimlő esetében.

Visszatérhetnek

A védőoltásoknak alacsony az előállítási költségük, viszont évente milliók életét mentik meg, másrészt megelőzik a fertőzések okozta rokkantságot és halálozást – a kezelések költségeinek töredékéért. Ugyanakkor ha egy fejlett országban hanyagolni kezdik a védőoltások beadását, akkor a tapasztalatok szerint visszatérnek a legyőzöttnek hitt betegségek.

Tavaly például Németországban alakult ki kanyarójárvány, míg Nagy-Britanniában a hetvenes években halálos áldozatokat követelt és 100 ezer embert betegített meg a szamárköhögés.

Tanácsadást szerveznek

Védőoltásokkal kapcsolatos tanácsadást tartanak az ÁNTSZ Észak-alföldi Regionális Intézetének járványügyi, illetve Debrecen kistérségi intézetének egészségfejlesztési munkatársai az Európai Védőoltási Héthez kapcsolódva.

Április 19-én, csütörtökön 11-től 16 óráig a Debrecen Plaza földszintjén, április 20-án, pénteken 13 és 18 óra között a Cora hipermarketben válaszolnak az érdeklődők kérdéseire. Mindkét nap várja a gyermekeket a Magyar Orvostanhallgatók Egyesületének Teddy Maci Kórháza is: a fiatalok játékos formában mutatják meg az apróságoknak, hogyan zajlik egy beteg-orvos találkozó.