Védőoltási Hét a gyerekek védelmében

A fertőző betegségek veszélyeire hívja fel a figyelmet az Országos Epidemológiai Központ április 16-tól 22-ig, az Európai Védőoltási Hét keretében. Hétfőtől péntekig több tucat országos és helyi rendezvényt szerveznek annak érdekében, hogy egy gyerek se maradjon le a kötelező védőoltásokról.

Magyarországon az európai átlagnál sokkal jobb, 98 százalék a beoltott gyerekek aránya. A fennmaradó két százalékból is sokan azért nem kapják meg a vakcinát, mert valamilyen betegség miatt nem bírna el a szervezetük a vírusokkal. Évente körülbelül fél százalék, vagyis néhány ezer gyerek esik el a 10 kötelező, ingyenesen kapható védőoltás valamelyikétől. Ez többnyire azért fordul elő, mert a szülők “elfelejtik” elvinni őket a védőnőhöz, vagy elköltözik a család, és a gyerek kikerül a nyilvántartásból.

A “trehány” szülők mozgósítása érdekében az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Epidemológiai Központ (OEK) az Európai Védőoltási Hét keretében továbbképzéseket szervez a szakma képviselőinek, hogy ráirányítsák a figyelmet a tájékoztatás fontosságára, illetve az újfajta vakcinákra. A régiók erejükhöz mérten kisebb-nagyobb fórumokat is tartanak majd a témában, de sokkal fontosabb az, hogy a szülőkkel napi kapcsolatban álló védőnőkben, illetve orvosokban tudatosuljon az, hogy informálni kell a szülőket az általuk sokszor nem is hallott lehetőségekről. Lesz, aki például az óvodai szülői értekezleten beszél a védőoltásokról – mondta Melles Márta, az OEK főigazgatója hétfői sajtótájékoztatóján.

Magyarországon az elmúlt 10 évben nem fordult elő se torokgyík (diphteria), de járványos gyermekbénulás, és 2002 óta nem volt hazai eredetű kanyaró sem, Európában viszont újra felütötte a fejét ez utóbbi. Szerbiában, Boszniában, sőt Olaszorságban és Németországban is kanyarójárványról érkeznek a hírek – mondta a szakember. A WHO még tavalyelőtt indította a nemzetközi védőoltási hetet, 9 ország részvételével. Idén már 25 ország jelezte, hogy csatlakozik a programhoz.