Védőoltás: szülői kérésre, kis késéssel

Védőoltás: szülői kérésre, kis késéssel
Miskolc – Elsejétől hatályos a rendelet, amely alapján a 2 éven aluli gyermeknek ingyen kérhetik a szülők a pneomococcus védőoltást. Kérni kérhetik, de az oltásra kicsit várni kell… Szülői tájékoztató a pneumococcusról [.pdf – 26KB]

Még a megjelenés előtti utolsó hetekben is változtattak a pneomococcus védőoltásról szóló jogszabályon. Végül az a változat lépett életbe október 1-től, mely szerint minden, 2006. szeptember 30. után született csecsemő, illetve kisgyermek térítésmentesen megkaphatja a többféle gyermekkori betegséggel szemben (mint az ominózus baktérium által okozott torok-, mandula-, középfülgyulladás) ellen is védelmet nyújtó oltás. Ehhez a szülő írásos beleegyezése szükséges.

Két körben

Ugyan különféle médiumokból úgy tudhatjuk, hogy szerdától már az említett gyermekek hozzá is juthattak az oltáshoz, a gyakorlatban még nemigen oltottak a gyermekorvosok.
– Az én rendelőmbe például hiába térne be még ezzel a kéréssel egy szülő, hiszen nincs nálam az oltóanyag – mondta el a rendelet hatályba lépésének napján dr. Török Lajos miskolci gyermekgyógyász, megyei szakfelügyelő főorvos. Az ÁNTSZ-től tegnapelőtt kaptam meg azt az utasítást, amely a lebonyolításra vonatkozik. Ennek alapján első körben azokat oltanánk be, akik bizonyos betegségkörbe tartoznak. Megítélésem szerint praxisonként 8-10 ilyen gyerekről lehet szó. Az ő szüleiktől beszerzett írásos nyilatkozatok birtokában jutunk hozzá a megfelelő mennyiségű oltóanyaghoz. E kör oltásával október 10-ig szeretnénk végezni, utána következnének a többiek. Arra viszont nemigen van elképzelésünk, hogy a többi szülővel miként vegyük fel egyenként a kapcsolatot.

Van elég

E problémát felvetettük dr. Madarász Gyula városi tiszti főorvosnak is, aki tisztázta: nem elvárás, hogy bárki (akár a gyermekorvos, akár a védőnő) egyenként végigkérdezze a szülőket. Azt remélik, hogy az érintettekhez a médián, a kibocsátott szórólapokon, plakátokon keresztül eljut a lehetőség híre, s maguk érdeklődnek majd a rendelőben, ahol időpontot is tudnak egyeztetni, ne egyszerre zúduljon a feladat a doktorok nyakába. (Jóllehet az oltási sorozat első részének beadásával szeretnének októberben végezni.)
– Az oltóanyagok egyébként már az ÁNTSZ kistérségi intézeteinél vannak, a miskolcihoz hasonlóan, szinte teljesen lefedve a teljes érintett populációt – tudtuk meg a főorvostól. (Egy-egy gyermeknek – kortól függően – több alkalommal kell beadni a vakcinát, de az utánpótlás a főorvos állítása alapján biztosított.)