Helyi gazdaság

2012.08.13. 15:48

Magyar recesszióra készülnek a londoni elemzők

Holnap közli az előzetes második negyedéves magyar GDP-adatot a KSH és az MTI összefoglalója szerint három nagyobb londoni bankház is arra számít, hogy technikai értelemben is recessziót mutat majd az adatsor, azaz két egymást követő negyedévben csökkent a negyedéves GDP-teljesítmény.

Holnap közli az előzetes második negyedéves magyar GDP-adatot a KSH és az MTI összefoglalója szerint három nagyobb londoni bankház is arra számít, hogy technikai értelemben is recessziót mutat majd az adatsor, azaz két egymást követő negyedévben csökkent a negyedéves GDP-teljesítmény. Londoni felzárkózó piaci elemzők szerint valószínűleg a második negyedévben is csökkent Magyarország bruttó hazai terméke (GDP), a magyar gazdaság az első negyedévi visszaesés után így technikai értelemben recesszióba kerülhetett. Az infláció éves üteme ugyanakkor jó eséllyel nem sokat változott a múlt hónapban a júniusihoz képest - legalábbis ezt tartalmazzák azok az előrejelzések, amelyek a holnapi adatismertetés előtt jelentek meg lonodni bankházak felől. 

Negatív várakozások

Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy citybeli házak mindegyike negatív GDP-adatot vár a második negyedévre.  A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési és elemzőrészlegének közgazdászai 0,4 százalékos negyedéves összevetésű GDP-csökkenést jósoltak, amely számításaik szerint éves összehasonlításban 1,4 százalékos visszaesést jelentene. 

A Goldman Sachs szakértői 0,1 százalékos negyedéves és 1,2 százalékos éves GDP-mínuszt valószínűsítenek. A Capital Economics pénzügyi-gazdasági elemzőcég közgazdászai szerint 1,3 százalékkal eshetett vissza a magyar gazdaság második negyedévi teljesítménye az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest.

Forrás: Portfólió

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!